Kadınlar artık her yerde öncü

Henüz 9 yaşındayken Abdullah Öcalan'ı tanıyan ve ondan aldığı güçle bugünlere geldiğini belirten Rojava'nın yurtsever Gulo ailesinden Gulistan, doğduğu topraklarda bugün özgür kadın mücadelesine öncülük ediyor.

Gulistan Gulo, 1982 yılında Rojava'nın Qamişlo kentine bağlı Hilêliyê Mahallesi'nde doğdu. Evli ve 4 çocuk annesi.

 

Gulo ailesinin her ferdi gibi o da Kürt Özgürlük Mücadelesiyle yakından ilgilendi ve bu uğurda mücadeleler verdi. 

Bugün ise doğduğu kent olan Qamişlo'da Kongra Star çalışmaları bünyesinde özgür kadın mücadelesine öncülük ediyor. 2011 yılında başladığı Kongra Star çalışmalarını bugün de sürdürüyor. 

Gulistan, 15 Ağustos 1991'de henüz çocuk yaştayken ailesiyle birlikte Bekaa Vadisine giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanışıyor. 

Şöyle anlatıyor: "O zamanlar daha çocuktum. Ama etrafına öyle bir güç veriyordu ki, bugüne kadar bitmeyen bir güç… Onun fikirleri sadece Kürt halkına değil tüm halk bileşenlerine güç veren bir kaynaktı. Ailemden, mahalleden komşularımız herkes onun yanına gidiyordu. Kürdistan'da kadınların, özgür bir halk ve özgür bir Kürdistan için özgürlük mücadelesine akın ettiğini orada öğrendim" diyor.

'EVE HAPSEDİLEN KADINLAR ARTIK DIŞARIDAYDI'

 Gulistan, devrim öncesi çalışmalara dahil oluşunu ve mücadelesini ise şöyle anlatıyor: "Üçüncü çocuğum halen doğmamıştı. Çalışmalara daha aktif katılmam gerektiğinin bilincindeydim. Ancak çocuklarım küçüktü, onlara bakıp büyütmem lazımdı. 2010 yılında çalışmalara daha aktif katılmamla BAAS rejiminin aileme dönük baskıları da arttı. 2011 yılında Efrîn'de Kongreya Star kadın hareketinin kongresinin gerçekleşmesiyle kadın özgür mücadelesine katılmaya karar verdim. Böylece kadınların nasıl çalıştıklarını ve toplumun kadına dönük yaklaşımlarını da daha iyi fark etmeye başladım. Kongrenin ardından Qamişlo Kongreya Star’ın bir yöneticisi olarak çalışmalara atıldım."

"Çok zorlu bir süreçti. Her yerde rejimin yoğun baskıları vardı. Rejim kadınların örgütlülüğüne engel oluyordu. Yani şimdiki gibi değildi. Kadınlar çalışmak şöyle dursun evden bile çıkamıyordu. Bugün ise daha farklı bir tablo var. Kadınlar her yerde çalışabiliyor ve mücadele edebiliyor. O yüzden Rojava Devrimini, kadınların evlerinden çıkmasıyla oluşan bir devrim olarak görüyoruz" diyor. 

ARAP KADINLAR DA BÜYÜK ŞEYLER BAŞARIYOR

2011 devrimiyle birlikte özgürlük çalışmaları için bir fırsat oluştuğunu belirten Gulistan Gulo, "Rejimin baskılarına karşı halk ayaklanmıştı. Bundan sonra çok çalışarak en iyisini yapmamız gerektiğinin farkındaydık” diyerek bu şekilde Kongreya Star çalışmalarına Hilêliyê Mahallesi'nde başladıklarını anlatıyor: 

"2015 yılında kurulan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Kadın Kolları, bünyesinde sadece Kürt kadınlar değil bölgedeki tüm halk bileşenlerinden kadınlar yer alıyor.

Etnik, din ayrımı gözetmeksizin herkes için hizmet ediyor. Arap kadınlar da büyük başarılara imza atıyor. Özgürleşen alanlarda daha çok çalışılıyor. Çünkü orada baskı zihniyetinin kırılması gerekiyordu. Zorbalık fikirlerinin yerine Önder Öcalan'ın özgür demokratik fikirleri bu alanlarda yeşeriyordu."

‘ÇOCUKLARIMIZI DA MÜCADELEYLE YETİŞTİRECEĞİZ’

Ailesinin 1980'lerden beri Kürt Özgürlük Mücadelesine ömür adadığını, bu uğurda onlarca şehit verdiklerini de hatırlatan Gulistan Gulo, mücadeledeki devamlılığını ve gücünü şehitlerinden aldığını söylüyor ve ekliyor: 

"Tarihten bugüne kadar bize ve bu mücadeleye öncü olmuş birçok şehidimiz var. Rojava Devrimi sürecinde de şehitler verdik. 9 Kasım 2021’de amcam Yusuf Gulo ve iki torunu şehit düştü. Amcam Yusuf, 40 yılı aşkın bir süredir Kürtlüğe hizmet ediyor. Kadınların baskı ve esaretten kurtuluşu için ailemizden ilk mücadeleye atılandı. Bize ve topluma öncülük ediyordu. Hepimiz onun görüşlerinden yararlanırdık. Şehitlerimiz mücadele azmimizi daha da büyütüyor. Şehitlerimize sözümüz var. Bu temelde Kürdistan'ın her yerinde özgür bir yaşamı inşa edinceye kadar mücadele içerisinde olacağız. Bu temelde çocuklarımızı da yetiştireceğiz."