Kadınlar Beyrut'taki uluslararası konferansta buluştu

Beyrut'taki uluslararası konferansta savaş ve devletin kadınlar üzerindeki etkisi tartışıldı.

Kadın Yaşam Derneği, Newroz Toplum Derneği, Önder Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü İçin Nun İnisiyatifi tarafından “Jiyan Jiyan Azadi’nin İzinde” şiarıyla organize edilen konferansın birinci oturumu sona erdi.

Konferansa Tunus, Ürdün, Irak, Lübnan, Sudan, Türkiye, Filistin, Mısır, Suriye ve İran’ın yanı sıra Şengal ile Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın kurumları temsilcilerinden oluşan 80 delege katıldı.

Kadın ve Öncü Dernek Başkanı Sena Xenîme tarafından yürütülen ilk oturumda, Werdet Butrus-Kadın Faaliyetleri Eşitliği Dernek Başkanı Dr. Marî Dibis, Arap halkının serhildanları, dış müdahalelerin Arap kadınları üzerindeki etkisi ve Halk Baharı başlıklarını ele aldı.

'SAVAŞ VE DEVLET POLİTİKALARI EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR'

"Gelişmiş demokratik güçler karşı devrime direnemedi çünkü o sırada çoğu hapishanelerdeydi" diyen Dibis, ancak 12 yıl aradan sonra Arap kadınlarının dünyasının değiştiğini kaydetti.

Yürütülen savaş ve devlet politikalarının en çok kadınlar üzerinde olumsuz etki yarattığını vurgulayan Kadın Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Buşra Elî ise “Amed’de Türk devletinin desteğiyle kadına yönelik şiddet vakaları çok ciddi bir artışta ve 2019 raporuna göre sadece 5 ayda 838 kadın şiddeti vakası meydana geldi” dedi.

Mısır Kadın Haklarını Koruma ve Kadınların Ulusal Cephesi'nden Kerîme El Hefnawî ise bir grup bölgesel krizin en büyük mağduru olan Afrika'daki kadınların durumuna değindi.

Afrika kıtasındaki kadınların ırkçılık, fiziksel ve psikolojik şiddet ile cinsel saldırı gibi suç ihlallerine maruz kaldığını belirten Kerîme El Hefnawî, her 3 kadından birinin cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddet saldırıya uğradığını ve her 6 Afrika ülkesinde de kadınları aile içi şiddetten koruyacak bir yasanın olmadığını vurguladı.

Konferansın ikinci oturumunda “Bölgenin krizlerinde Kürt kadınlarının deneyimleri”, son oturumunda ise “Kadın yoldaşı aydın Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü yolculuğun hakkındaki görüşleri” konuları ele alınacak.