Kadınlar, setlerdeki taciz ve ayrımcılığa karşı örgütleniyor

TV-Sinema sektöründe yaşanan taciz, mobbing ve ayrımcılıkları konuşmak için 4 Kasım'da bir araya gelen kadınlar, daha güçlü örgütlenme kararı aldı. 

Türkiye'de renkli yaşamların gösterildiği, gerçek hayatın dışında olan dizilerdeki ışıkların ardında kadınlara yönelik taciz, mobbing ve ayrımcılık had safhada. Özellikle son zamanlarda daha da artan kamera arkasındaki tacizler televizyon ve sinema sektöründe çalışan kadınların yoğun tepkisini görüyor. 

Dizi setlerinde kadın oyuncular veya çalışanlar dizinin başrol oyuncuları yada diğer erkek oyuncular tarafından tacize uğruyor. Geçtiğimiz günlerde Mor Yapımcılar’ın çağrısıyla setlerdeki taciz, mobbing, ayrımcılığı konuşmak üzere TV-Sinema sektöründeki kadınlar Beyoğlu’nda bulunan Cezayir Bahçe’de buluştu. 

TOPLANTIDAN ÖRGÜTLENME KARARI ALARAK ÇIKTIK

Toplantıya katılanlarda biri olan Filmmor’dan Melek Özman kadınların setlerde yaşadıkları sorunları ve toplantının ayrıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

4 Kasım günü TV-sinema setlerinde çalışan yüzlerce kadınla bir araya geldiklerini ve yaşadıkları sorunları aktardıklarını kaydeden Özman, "O kadar çok paylaşacak şeyimiz birikmiş ki 6 saat yetmedi. Yeniden ve sürekli buluşmayı örgütleyerek ayrıldık toplantıdan. Henüz konuşacak çok şeyimiz var, o yüzden sadece toplantının hepimize çok iyi geldiğini ve birlikte yürüme dileğimizi söyleyebilirim” dedi.

ARTIK KADINLARIN SESSİZ KALACAĞI VAKİTLER GEÇTİ

Sektörde taciz, istismar, ayrımcılığın hep var olduğunu ama şimdilerde daha çok konuşulduğunu vurgulayan Özman, tacizlerin gündeme gelmesinde dünyadaki tüm kadınların katkısı olduğunu dile getirdi.

Kadınlar olarak artık yaşananlara sessiz kalmayacaklarını söyleyen Özman devamında şunları belirtti: "Mücadele etmek için adım atabiliyor olmamızda elbette tüm dünyada, endüstrideki kadınların #metoo #timesup’ından aldığımız rüzgarının da katkısı var. Kendi koşullarımızın ve ihtiyaçlarımızın da. 

Kadınların sessiz kalacağı vakitler çoktan geçti. Çoktandır da sessiz kalmıyoruz aslında ama bir süredir tüm sektördeki kadınlar çeşitli yapılarla daha çok dayanışma içindeyiz, birlikte davranma, ortak ses çıkarma eğilimindeyiz. O yüzden sesimiz daha çok duyuluyor. Mesele ifşa değil. Sektörde tacizin, ayrımcılığın yaşanmaması esas meselemiz. Taciz olduğunu ifşa etmek bir adım sadece. Nasıl olmayacağını da birlikte bulmak üzere yola çıktık. Bu yol şimdiden çok ümitli ve hayırlı görünüyor."