Nergis Muhammedi duruşmaya çıkmayı reddetti

Nobel Barış Ödüllü İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi, hakkında açılan yeni davanın duruşmasına çıkmayı reddetti.

Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi’nin davaya ilişkin mesajı, ailesi tarafından yönetilen Instagram hesabında paylaşıldı.

MAHKEME DEĞİL MEZBAHA

Davanın görüldüğü devrim mahkemesini "mezbaha" olarak nitelendiren Nergis Muhammedi, bu mahkemenin birçok genç İranlının idamına karar veren mahkeme olduğunu belirtti.

"Bu mezbahaya adımımı atmayacağım" diyen Nergis Muhammedi şunları ekledi:

"Gizli servislerin emrindeki yargıçlara ve düzmece davalar düzenleyen mahkemelere en ufak bir güvenilirlik ya da yetki vermeyi reddediyorum."

Bu dava, 2023 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinden bu yana Nergis Muhammedi'ye karşı açılan "ilk dava" oldu.

Aile, "Siyasi ve güvenlik nedenleriyle cezanın infazının Tahran dışında gerçekleştirileceği duyuruldu" açıklamasında bulunmuştu. Açıklamada, bu talebin İstihbarat Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtilmişti.

Nergis Muhammedi'nin X üzerindeki resmi hesabına göre, suçlamalar henüz açıklanmadı ancak davanın aktivistin Evin Cezaevi’ndeki “faaliyetleri” ile ilgili olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre üçüncü kezdir benzer bir dava açılıyor. İlk iki davada Nergis Muhammedi, 27 ay hapis ve 4 ay sokak süpürme ve sosyal çalışma cezasına çarptırılmıştı.

13 KEZ TUTUKLANDI, 31 YIL HAPİS, 154 KIRBAÇ CEZASINA ÇARPTIRILDI

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammedi, İran ve Rojhilatê Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.

6 Ekim'de kendisine prestijli barış ödülünü veren Nobel Komitesi, "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını" övmüştü.

Paris'te yaşayan eşini ve çocuklarını birkaç yıldır görmeyen Nergis Muhammedi, ailesine göre "29 Kasım'dan bu yana" telefon görüşmesi yapamıyor.

Nergis Muhammedi, sözkonusu tarihe kadar İran'da yaşayan akrabalarıyla konuşabiliyor ve mesajlarının sosyal paylaşım hesapları aracılığıyla hızla dış dünyaya ulaşmasını sağlayabiliyordu.

Ailesi 10 Aralık'ta Oslo'da Nobel Barış Ödülünü, Nergis Muhammedi adına kabul etti. Ödül töreninde çocukları tarafından okunan bir metinde, "Ben zalim ve kadın düşmanı bir dini rejimin baskısının kurbanı olan İranlı bir kadınım (...) İran halkı azimle baskı ve otoriterliğin üstesinden gelecektir” mesajını vermişti.