Plaza de Mayo’nun kurucularından Carmen Cobo yaşamını yitirdi

Plaza de Mayo Anneleri'nin kurucularından olan Carmen Cobo yaşamını yitirdi.

Arjantin'de kayıp çocuklarını bulmak için mücadele eden ve Cumartesi Anneleri'ne de ilham olan Plaza de Mayo Anneleri'nin kurucularından olan Carmen Cobo yaşamını yitirdi.

Cobo'nun ölüm haberini Cumartesi Anneleri, Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımla duyurdu. Cumartesi Anneleri’nin Cobo için paylaşılan mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Varlıklarıyla bize ilham olan Plaza De Mayo kurucu annelerinden Carmen Cobo'yu kaybettiğimizi öğrenmenin derin acısını yaşıyoruz. 45 yıl boyunca kızı Ines ve Arjantin'de tüm zorla kaybedilenler için hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyen Carmen Cobo'nun kararlı mücadelesi mirasımızdır.”

Plaza de Mayo Anneleri, 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde, çocukları kaybolan Arjantinli anneler tarafından kuruldu. Anneler ilk eylemlerine, 1977 yılında başkent Buenos Aires’te Plaza de Mayo ve Casa Rosa’da başkanlık sarayı önünde başladı. Beyaz başörtüsü takan anneler, askeri rejimin işlediği suçları ifşa etmeye çalıştı. Annelerin mücadelesi tüm dünyada insan hakları hareketine ilham verdi.