QSD’den UNICEF’e yanıt

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), rehabilitasyon merkezlerindeki DAİŞ’li çocuklar konusunda UNICEF’e yanıt vererek, çocuk koruma anlaşmalarına bağlı olduklarını ifade etti.

Yazılı bir açıklama yapan QSD Basın Merkezi, Eşbal Xilafê olarak adlandırılan rehabilitasyon merkezlerindeki çocuklar konusunda UNICEF’in bir açıklamasına yanıt verdi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “QSD, 25 Ocak 2022'de, ‘Eşbal Xîlafê’ olarak bilinen DAİŞ’e yönelik operasyonlarda tutuklanan çocukların durumuna ilişkin UNICEF’in açıklamasını değerlendirdi. QSD Genel Komutanlığı UNICEF’in açıklamasını olumlu değerlendiriyor ve aşağıda hükümlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. QSD, bu çocukları korumak ve aynı zamanda toplumu onlardan korumak için, bu çocukları geçici olarak tutuklamak zorunda kaldı. Bu önlemler, uygun çözümler bulunana kadar geçicidir.”

‘Eşbal Xilafê’ çocuklarının çetelerden ayrıştırıldığı ve özel hücrelerde tutulduğunu belirten QSD, şöyle devam etti:

“Bu, BM’nin perspektifi doğrultusunda yapıldı. Güçlerimiz bu çocuklar hakkında bilgi gönderdi. Güçlerimiz birçok insani yardım kuruluşunun bu çocukları desteklemesine ve onları yeniden eğitmeleri için programlar sağlamasına olanak sağlamıştır

Güçlerimiz titizlikle bu çocuklarla ilgilendi. Çocuk koruma anlaşmalarına bağlıyız. Bu çocuklar askeri eğitim ve aşırılıkçı ideolojiden geçmesine rağmen, güçlerimiz Mayıs 2021’de çocukların korunması için uluslararası standartlara uygun bir özel önlem aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası topluma bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve gerçek çözümler bulması yönünde birçok çağrı yaptık. Aynı zamanda bu çocukları yeniden eğitip, toplum içine katması ve normal çocuklar gibi bir yaşam sürmesi için ülkelerine götürülmesi çağrısı da yaptık. Öte yandan güçlerimiz uluslararası topluma ve insani örgütlere Suriyeli ve yabancı çocukların yeniden eğitimi için merkez açması ve onları ülkelerine döndürmesi için Özerk Yönetim’e gerekli desteklerin sağlanması da talep etti. Fakat şu ana kadar bu çağrılara bir yanıt verilmiş değil.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bu kapsamda ailesi DAİŞ’li olan çok sayıda çocuğu ülkelerine teslim etti. BM ve vatandaşları DAİŞ arasında yer alan devletlerin çoğunluğu bu dosyayı görmemezlikten geldi ve verdiği sözleri tutmadı. DAİŞ’e karşı mücadele mirasını kaldırmada Özerk Yönetim’i yalnız bıraktı.

QSD, yukarıdaki gerçeklikler doğrultusunda BM’ye vatandaşları DAİŞ arasında yer alan ülkeleri ciddi ve aktif rol oynaması için harekete geçmeye çağırdı. Derhal DAİŞ’li kadınların ve çocukların yanında yer almalılar. Aynı şekilde UNICEF ve insani örgütlere cezaevi şartlarında uzak insani değerlere uygun eğitim merkezlerinin açılması için Özerk Yönetim’e destek vermesi çağrısı yaptı.”