Rojava’da büyüyen kadın mücadelesi – VI

Rojava Devrimi’nin en büyük kazanımlarından Demokratik Konfederalizm projesi doğrultusunda Minbic, Tebqa, Reqa ve Dêrazor gibi kurtarılmış bölgeler için Zenobiya Kadınlar Topluluğu adıyla güçlü kadın örgütlülüğüne gidildi.

Rojava Devrimi’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılmasıyla Minbic, Tebqa, Reqa ve Dêrazor gibi kurtarılmış bölgeler için yeni bir kadın örgütlülüğü tartışmaları başladı. Kongra Star örgütü çatısı altında yapılan bu çalışmalar, 2021 yılında kuruluşu ilan edilen Zenobiya Kadınlar Topluluğu’na devredildi.


Arap, Süryani, Ermeni, Çerkez, Türkmen ve Kürt kadınlarının “Kadınların mücadelesiyle devrimimizi koruyacağız ve barışı sağlayacağız” sloganıyla Reqa’da bir araya gelerek düzenlediği kongrede bu örgütlülüğün adı Zenobiya Kadınlar Topluluğu olarak belirlendi. Bu örgütlülüğün adı tarihte kadın için mücadele eden, zulme boyun eğmeyen Titmur kraliçesinden gelmektedir.

Zenobiya Kadınlar Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Nesrîn Hesen, kuruluşundan bu yana yürüttükleri çalışmaları ANF’ye değerlendirdi.

‘HER KADINA ULAŞARAK ÖZ GÜCE DAYALI BİR ÖRGÜTLENME’

Rojava’nın Cizre Bölgesi’ndeki Kürt kadın örgütlenmesini örnek alarak yola koyulduklarını söyleyen Nesrîn, bu örgütlenmeden esinlenerek kendi özgün örgütlenmelerini kurma fikrine vardıklarını belirtti ve şunları ekledi: “Topluluğumuzun logosunda bulunan her renk bir halkı temsil ediyor. Biz de bu temelde çalışmalarımızı örgütlüyoruz.”

Örgütlerinin 1 Haziran 2021 tarihinde düzenledikleri kuruluş kongresiyle çalışmaya başladıkları bilgisini paylaşan Nesrîn, “Reqa, Tebqa, Minbic ile Dêrazor gibi kurtarılmış alanlarda örgütlenerek Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm halk birleşenlerinden kadınlara ulaşma temelinde çalışmalarımıza başladık. Belirlenen kadın ilkeleri etrafında bütünleşerek bilinç düzeyini geliştirme ve kendi öz gücüne dayalı sistemi yaratma amacıyla bu örgütlenmeye gittik. Yine kadınların diplomasi, ekonomi ve askeri vb. yaşamın her alanında aktif olarak yer alarak öncülük misyonunu yerine getirmesiydi” ifadeleriyle kuruluş amaçlarını açıkladı.

4 KENTTE 11 KOMİTE OLARAK ÇALIŞIYORLAR

Nesrîn, çalışma örgütlülüklerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, “Zenobiya Kadınlar Topluluğu tüzüğü temelinde Minbic, Reqa, Tebqa ve Dêrazor’da 4 büro açtık. 7 yönetim kurulu tarafından bu bürolar yönetiliyor. İleride tüm Suriye alanlarında çalışmalarımızı genişleteceğiz. Bu bürolarda Adalet, Eğitim, Şehit Aileleri, Ekonomi, Savunma, Maliye, İletişim, Sağlık ve Kültür-Sanat vb. birçok çalışmaya ilişkin 11 komite olarak çalışmalarımızı örgütlüyoruz” diye aktardı. Komitelerinin çalışmalarına ilişkin ise şunları belirtti: “Bu komitelerin temel rolü kadınları kurtarılmış bölgelerdeki kadın örgütlülük çalışmalarına dâhil ederek herkesi örgütlemek ve eğitmektir. DAİŞ’in işgali altında kalan ve sonrasında özgürleştirilen bu alanlarda yaşayanların eğitilmesini esas almakta. Böylece demokrasi ve özgürlük mücadelesi temelinde kadın hakikat örgütlülüğünü sağlamaktır.”

TEBQA MERKEZLİ AKADEMİ ÇALIŞMALARI

Tebqa Bölgesi’nde bulunan Şehîd Adar Harun Akademisi merkezinde akademi çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Nesrîn, “Kadınları doğası ve kendi hakikatine ulaşmaları temelinde yürüttüğümüz bu akademi çalışmalarıyla hem aileleri hem de toplumu eğitiyoruz. Ayrıca kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, küçük yaşta evliliklerin önüne geçmek için her eve her aileye gidiyor ve bu sorunların ortak çözüm tartışmalarını akademi merkezli yürütüyoruz. Böylece kadın ve erkek eşitliğini yaratarak özgür eş yaşam ilkesi hakikatine ulaşmayı hedefliyoruz” diye ekledi.

Nesrîn Hesen, akademi çalışmaları için 2023 yılına güçlü projelerle girdiklerini de aktararak, “2023 yılında bu akademilerimizde erkeği dönüştürme doğrultusunda bölgedeki erkeklere dönükte eğitimler düzenleyeceğiz. Böylece toplumdaki birçok sorunun çözümüne varmayı amaçlıyoruz” dedi.

‘SINIRLI KALMAYACAK, MÜCADELİMİZİ DÜNYANIN HER YERİNE TAŞIYACAĞIZ’

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın mücadele örgütlülüğünü tüm dünyaya taşımayı hedeflediklerine işaret eden Nesrîn, “Bölgedeki kadınlar tüm baskı ve zorbalıklara rağmen yaşamı nasıl ördükleri” temelinde bunu gerçekleştireceklerini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütlülüğü olarak temel hedefimizi buradaki mücadeleyi dünyadaki tüm kadınlara duyurmak ve tüm kadın hareketlerine ulaştırmaktır. Böylece Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların tüm baskı ve zorbalıklara rağmen kadınların yaşamı örme mücadelesini duyuracağız. Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi sayesinde elde edilen Rojava Devrimi kazanımlarından biri de toplumun demokratikleşerek kadının öncü rolünün ortaya çıkmasıdır. Kadınlar bugün Önder Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus projesiyle mücadelelerini zafere taşıyor.”