TAJÊ: Özerk Yönetimin DAİŞ'i yargılama kararına sahip çıkılmalı

TAJÊ, Özerk Yönetim’in DAİŞ çetelerini yargılama kararına sahip çıkmaya çağırdı, "Türk devleti başta olmak üzere DAİŞ'e destek veren tüm güçlere hak ettikleri ceza verilmeli" dedi.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), DAİŞ çetelerinin yargılanması kararına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada sözde demokrasi ve insan hakları yüzyılı olarak tanımlanan 21’inci yüzyılda Êzidî halkına tüm dünyanın gözü önünde vahşice saldırıldığına dikkat çekildi. Onları korumakla sorumlu olan Iraklı güçler ile peşmergelerin görevlerini yapmadığı ve YJA Star, HPG, YPG ile YPJ güçlerinin yardım taleplerine yanıt olduğu hatırlatıldı.

TAJÊ, fermanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen yaraların sarılmadığına, binlerce kişinin akıbetinin belirsiz olduğuna ve halkın bir kısmının göç koşullarında yaşadığına dikkat çekti.

Açıklamada, şehitlerin kemiklerinin halen toplu mezarlarda olduğu vurgulanarak, “İşgalci Türk devleti de her gün topraklarımıza ve öncülerimize saldırıyor. Ülkemizin güvenliği tehlikeye atılıyor. Êzidi halkının haklarını korumak tüm dünyanın sorumluluğundadır” denildi.

'DAİŞ TEHLİKESİ SÜRÜYOR'

Açıklamada QSD, YPG, YPJ, YBŞ ve YJŞ güçlerinin DAİŞ çetelerine karşı onurlu ve büyük bir mücadele yürüttüğü ve bu mücadeleyle dünyayı DAİŞ tehlikesinden koruduğu vurgulandı.

DAİŞ tehlikesinin hâlâ yok olmadığının belirtildiği açıklamada, "“Rojava’daki Hol Kampı’ndaki ve QSD’nin cezaevlerindeki binlerce DAİŞ’li tutsak bu ideolojiye sahip. Binlerce DAİŞ’li tutuklu var ancak ülkeleri onlara sahip çıkmıyor. Uluslararası güçler DAİŞ tehdidini ortadan kaldırmak için harekete geçmiyor. Bu nedenle de bölgedeki DAİŞ tehdidi devam ediyor" diye kaydedildi.

'İŞGALCİ TÜRK DEVLETİ DAİŞ'İ DESTEKLİYOR'

DAİŞ’in bir terör örgütü olduğu ve üyelerinin terör örgütünün üyesi gibi yargılanması gerektiğini belirten TAJÊ, “Birçok ülke de DAİŞ’i destekleyerek köprü görevi gördü. Bu devletlerden biri de AKP-MHP liderliğindeki işgalci Türk devletidir” dedi.

Uluslararası güçlere onlarca kez kendilerine yönelik saldırıyı soykırım olarak kabul etme çağrısında bulunduğunu hatırlatan TAJÊ, "Soykırımı kabul eden ülkeler, DAİŞ’in yargılanmasını da resmi olarak kabul etmeli ve Özerk Yönetim’in aldığı yargılama kararına katılmalıdır. Bunun haricinde takınacakları her tutum soykırımın kağıt üstünde kabul edildiği anlamına gelecektir" diye belirtti.

TAJÊ, Êzidî soykırımını kabul eden devletler başta olmak üzere uluslararası topluma, Özerk Yönetim’in DAİŞ çetelerini yargılama kararına sahip çıkma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "DAİŞ’e destek veren güçlerden hesap sorulmalı ve Türk devleti başta olmak üzere destek veren tüm güçlere hak ettikleri ceza verilmeli" denildi.