TJA Aktivisti Demir: Failler suça teşvik edilmekte

Kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çeken TJA aktivisti Samiye Demir, "Bu kişiler, mahkeme tarafından en alt sınırdan ve iyi halden cezalandırılıyor ya da serbest bırakılıyor. Bu da devlet eliyle failleri suça teşvik etmektir" dedi.

Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte kadına yönelik şiddet artarak devam ederken, İnfaz Yasası’yla, kadın katilleri, tacizciler serbest bırakıldı. Tahliye edilenler şiddet suçlarını işlemeye devam ediyor. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Samiye Demir kadınlara yönelik şiddete ilişkin ANF’ye konuştu.

AKP-MHP iktidarının oyları ile kabul edilen yeni infaz yasa tasarısının 15 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Demir, "Gerekçesi covid-19 salgını olarak gösterilmiş olduğu halde, suçlar arasında ayrım yapılarak yaşam hakkıyla doğrudan bağıntılı sağlık hakkı göz ardı edilerek, yaşam hakkı ihlal edilmiştir" dedi.

Demir, infaz yasasının salgın nedeniyle sağlık amaçlı düzenlenmesi gerekirken, iktidar tarafından çıkar amaçlı planlandığını belirterek, "Kişiye karşı işlenen suçları devlet affedemez diyen iktidar ve yandaşlarının oylarıyla kabul edilen ve on binlerce (katil, taciz, tecavüz, gasp, mafya, narkotik vb.) suçlular sokağa salınmıştır. İzne gönderilen tecavüzcüleri, kadına karşı şiddet uygulayan erkekleri, çocuk istismarcıları, dışarıya çıkarılan bu suçlular, şiddet mağduru kadınlarımız için büyük tehdit ve endişeye yol açıyor" ifadelerini kullandı.

AF YASASIYLA KAYGILAR ARTTI

Koronavirüs sürecinde kadınların evlerde erkek şiddetine maruz kaldığını dile getiren Demir, şunları belirtti: "Pandemiden dolayı evde kal çağrılarından sonra, en güvendiğimiz yerler olan evlerimizde kadınlarımız eşlerinden şiddet görüyor ve öldürülüyor. Bu af yasası ile birlikte kaygılar daha da artmış durumda. Kadınlar kendilerini bütün dünyanın savaşmış olduğu bu virüsten mi korumalı, yoksa ataerkil sistemin getirisi olan tecavüzcü katil erkek kafa yapısında olan faillerden mi?

Şu an evlerinde diken üstünde oturan birçok mağdur kadın endişe içinde. Psikolojik açıdan kötü durumda olan kadınlarımız can güvenliklerinin olmadığını söylüyorlar. Defalarca şikayette bulunan ve en üst sınırdan cezalandırılması gereken bu kişiler, mahkeme tarafından en alt sınırdan ve iyi halden cezalandırılıyor ya da serbest bırakılıyor. Bu da devlet eliyle failleri suça teşvik etmektir."

ŞİDDETE KARŞI ÖNLEM ALINMIYOR

Demir infaz yasasıyla dışarıya çıkarılan bu katil ve tecavüzcülerin suç işlemeye devam ettiğini belirterek, "Halk bu yasaya tepkili olmasına rağmen bu ayrımcı infaz yasasını meclisten geçirdiler. Sonuçları can alıyor ve almaya da devam ediyor. Tüm kadınların sesini öldürüldükten sonra değil, hayattayken duymak ve gerekli tüm önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ocak ayından beri akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku’ya dikkat çeken Demir, şöyle konuştu: "Dersim’de yaşayan 21 yaşındaki Kürt öğrenci Gülistan Doku’nun 5 Ocak’tan bu yana kayıp olması Türkiye’de hala hiçbir şekilde gündem değil. Ayrıca hükümet, Gülistan’ın kaybolmasına çok büyük bir ihtimal ile neden olan ve kaçan Zeynel Abarok’u koruyor ve ortadan kaybolmasına göz yumuyor. Üstüne polis, Gülistan’ın intihar ettiği bilgisini yayıyor. Devlet şiddete karşı hiçbir önlem almamaktadır. Cinsel suçları, kadına yönelik şiddeti, cinayetleri, tecavüz ve kaçırmayı teşvik eden politikalar uygulanmaktadır."