Kadınlar Yasemin Çetindağ’ı andı

Fransa’nın Strasbourg kentinde 28 Aralık günü Vendenheim ormanında cansız bedeni bulunduktan sonra Savaş Özyanık adlı erkek tarafından 23 Aralık’ta çocuklarının gözü önünde katledildiği ortaya çıkan Yasemin Çetindağ anıldı.

Zin Kadın İnisiyatif’in çağrısıyla Kleber Meydanı’nda bir araya gelen kadın grupları Yasemin Çetindağ’ın patriarkanın yeni bir cinayeti olduğuna dikkat çekti.

Kadın kurumlarının yanı sıra Çetindağ ailesinin de hazır bulunduğu anma ve protestoda söz alan kardeşi Leyla Çetindağ, ablasının hayat dolu olduğunu, çocuklarını çok sevdiğini belirtti.  Leyla Çetindağ, ablasının çocuklarının gözleri önünde vahşice katledildiğini, acılarının çok asla dinmeyeceğini belirtti.

Anma ve protesto eylemine katılanların yaptığı konuşmalarda ise kadın katliamlarının dünyada giderek arttığına dikkat çekildi.

Zin Kadın İnisiyatifi aktivisti Meryem Tekiner ise kadınların, erk ve ulus - devlet için ikinci sınıf insan olarak görüldüğünü, kendi özgürlüğünü talep ettiği adan erkeğin ve devletin baskısıyla karşılaştığını belirtti.

Kürt kadınlarının yıllardır bu zihniyete karşı büyük savaş verdiğini söyleyen Tekiner, “Biz adaletli ve özgür yaşamı ancak kadınların kuracağını düşünüyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Ondandır yıllardır her yerde ‘Jin, jiyan, azadi’ sloganı ile sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Yasemin Çetindağ özelinde katledilen tüm kadınların erkeği reddettiğinde, kendi özgürlüğünü istediğinde katledildiğini belirtten Meryem Tekiner, kadınların buna sessiz kalmayacağını belirtti.

Yapılan konuşmalar ardından sık sık “La femme, la vie, la liberte” sloganları atan kadınlar, katil Savaş Özyankı’ın yargılanacağı gün tüm kadınların mahkemede olması çağrısında bulunuldu.