Yeşil Sol Qers Milletvekili: Kadına şiddeti AKP-MHP ittifakı besliyor

Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 80 yaşındaki Dilber Alınak'a yapılan hunharca saldırıyı kınayarak kadına yönelik şiddetin sistematik bir sorun olduğunu belirtti.

Harakani Devlet Hastanesi önünde düzenlediği basın açıklaması konuşan Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, son günlerde yaşanan üzücü olaylardan birine daha tanıklık ettiklerini ve bu kez 80 yaşındaki Dilber Alınak'ın saldırıya uğradığını belirtti.

Alınak'ın savunmasız bir pozisyonda olduğuna dikkat çeken Kılıç Koçyiğit, "İki gün önce hunharca bir saldırı gerçekleşti ve seksen yaşında olan Dilber Alınak, bir cani tarafından darp edildi." dedi.

Kılıç Koçyiğit, saldırının ardından yaptığı açıklamada, bu saldırının sadece bireysel bir mesele olmadığını, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.

Kadına yönelik şiddetin arkasında bir sistem sorunu bulunduğunu ifade eden Kılıç Koçyiğit, özellikle AKP-MHP ittifakının kadına yönelik şiddeti beslediğini, söylemleri ve eylemleriyle teşvik ettiğini dile getirdi.

Kılıç Koçyiğit, "Bugün bu ülkede günde ortalama dört kadın erkekler tarafından katlediliyor. Erkekler yol ortasında kadınları darp ediyor. Her yaştan kadın şiddete maruz bırakılıyor. Erkekler bu ülkede çocukları istismar ediyor, çocuk yurtlarında savunmasız pozisyonda olan çocukları istismar ediyor” dedi.

Kadına yönelik şiddetin altında erkek egemen anlayışın ve sistem sorununun yattığını belirten Kılıç Koçyiğit, "Yaşam güvenliğimiz, hayatımız tehdit altında. Ve bu tehdidi yapan da bizzat hükümetin kendisidir. Bizzat sistemin kendisidir, erkek egemen anlayışın kendisidir” şeklinde konuştu.

Failin AKP ile ilişkisine dikkat çeken Koçyiğit şunları belirtti: "Bir dönem AKP'den belediye başkan aday adaylığı başvurusu yapan, bir AKP'yle temelden iltisaklı ilişkili olan kişilerin özellikle kadına yönelik suçlarda öne çıkmasının da bir tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Bugün bizzat şiddet, AKP'den kaynağını alıyor ve AKP'nin yöneticilerinin de içinde olduğu grubun kendisi kadına yönelik şiddette birebir fail pozisyonundalar. Onun için bu sürecin peşini bırakmayacağız. Biz bu sürecin adli, hukuki ve her türlü sürecinin de Anak ailesinin de Dilber ablanın da yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bunun üzerine kesinlikle örtemeyecekler.”

Kılıç Koçyiğit, adli, hukuki ve her türlü süreçte Dilber Alınak'ın ailesinin yanında olacaklarını ve şiddeti gerçek anlamda durdurana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.