İstanbul’un üç ilçesinde tecrit protestosu

İstanbul’un Sultangazi, Sancaktepe ve Esenyurt ilçelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit protesto edildi.

Marmara Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için başlayan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Sarıgazi, Sancaktepe ve Esenyurt ilçe binalarında halk toplantıları düzenledi.

HDP Sultangazi İlçe Örgütü'nde yapılan toplantıya; HDP Muş Milletvekilli Mansur Işık, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek ve çok sayıda HDP’li katıldı. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, tecride karşı açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve diğer siyasi tutuklulara saygılarını sunarak konuşmasına başladı. En zorlu koşullarda rollerini oynayan bir siyasi gelenekten geldiklerini ifade eden Çiçek, "Söz konusu Kürt Halkı Lideri Sayın Abdullah Öcalan olduğunda bütün iktidarcı zihniyetlerin nasıl yan yana gelip bir ittifak yaptığı ne kadar gerçekse bütün devrimci mücadelemizin değerleri olduğunda da halkımızın her zaman bu değerlerin etrafında bir ateşten çember yarattığı da bir gerçektir. Bugün bizlerin rüştünü ispatlama günüdür" diye konuştu.

Güven'in bir devrimci olduğunu kaydeden Çiçek, açlık grevindeki tutsakların devrimin birer neferi olduğunu belirtti. Çiçek, "İmralı kayalıklarına çivilenmeye çalışılan neredeyse politik ölümü bizlerin gündemine alan zihniyetin amacı, Sayın Öcalan şahsında mücadelemizin bütün dinamiklerini tasfiye etmektir. Leyla Güven ve yoldaşlarının bu çıkışı da tasfiyeci politik ölümü dayatan yaklaşıma karşı bir yaşam çığlığı ve nefesidir" dedi.

3 Şubat günü Bakırköy'de gerçekleştirilecekleri mitingin tecride karşı bir direniş günü olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekleyen Çiçek, son olarak şunları söyledi: "İstanbul mitingi emeğin özgürleşmesi, demokrasi ve adaletin tesis edilmesi olacaktır. Özellikle; başta Kürt halkı ve onun dostlarının İmralı mutlak tecridine karşı, slogan haline getirdiği bir direniş ve özgürlük buluşması olacak. Tüm yoldaşlarımız miting gününe kadar aldığı her nefesi, her dakikayı bu mitingin daha güçlü geçmesi için harcamalıdır. O gün İstanbullular on binler olup o alanı doldurup taşırmalı. Amed'deki yoldaşlarımıza bir nefes, bir omuzdaşlık mesajı vermeli. Aynı zamanda bu ceberut zihniyete karşı biz HDPliler, ‘biz devrimci ve sosyalistler bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Hiçbir yere gitmiyoruz. Ve tarihi siz değil dün olduğu gibi bugün de biz yazacağız’ demelidir."

Çiçek'in konuşmasının ardından, HDP Sultangazi İlçe Örgütü önünden eski karakol önüne yürüyen grup, esnaf ve çevredeki halka bildiri dağıttı. Grup, "Leyla Güven onurumuzdur", "Kayyumlar gidecek halk yönetecek", "Biji berxwadan zindane" sloganlarıyla, yurttaşları 3 Şubat'ta yapılacak olan Bakırköy mitingine davet etti.

ESENYURT

HDP Esenyurt ilçe binasında yapılan halk toplantısına ise HDP milletvekilleri Tuma Çelik, Şevin Coşkun ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantı sonrası ilçe binası önünde bir araya gelen yurttaşlar, sloganlar eşliğinde Esenyurt Meydanı’na doğru yürüdü. Meydana yakın bir yerde önleri polis tarafından kesilen yurttaşlar, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile yürüyüşün engellenmesini protesto etti. Yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu belirten milletvekilleri polis ile tartışarak yolun açılmasını istedi. Yaşanan tartışmanın ardından kitle sloganlar eşliğinde meydana girdi.

Burada açıklama yapan HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Fethiye Kızmaz, Kürt sorununun demokratik çözümünün Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması ve düzenli olarak avukat, aile görüşü ve iletişim hakkı kapsamındaki yasal haklarının tesis edilmesiyle mümkün olacağını dile getirdi. Kızmaz, “Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit sadece ona değil, tüm Türkiye halklarına yöneliktir. İmralı mutlak tecridi tüm topluma yayılmıştır. İmralılaşan Türkiye gerçeği karşısında tecridin geriletilmesi, halkların üzerindeki kuşatılmışlığın kaldırılması demektir” dedi.

SANCAKTEPE’DE SALDIRI

HDP Sancaktepe İlçe Örgütü’nde yapılan toplantıya da İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İl Eşbaşkanı Esengül Demir, DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda konuşan Demir, ağır tecrit koşulları kalkmadan hiçbir siyasi tutuklunun ve Leyla Güven’in açlık grevine son vermeyeceğini söyledi. HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da Güven’in tahliyesini hatırlatarak, “Türkiye gibi ülkelerde haklı ve demokratik talebinizden vazgeçmediğiniz oranda o hakkı elde edebiliyorsunuz” dedi.

Toplantının ardından ilçe binası önünde bir araya gelerek 3 Şubat'taki miting için bildiri dağıtan kitle, Sancaktepe Meydanı'na kadar yürüdü. Burada önleri polis tarafından kesilen kitlenin bildiri dağıtımına izin verilmedi. Engele rağmen bildiri dağıtanlara polis plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.