İsveçli Yazar ve Şair Peter Curman yaşamını yitirdi

Kürt halkı ve ezilen halkların dostu 80 yaşındaki İsveçli Yazar Peter Curman, bugün Stockholm'de yaşamını yitirdi.

1960'lı yıllardan bu yana şiir ve kitap yazan ve pek çok gazetede makaleleri yayımlanan Peter Curman, Kürtler ve ezilen diğer halkların dostu bir aydındı.

İlk şiir kitabını 1965 yılında yayımlayan Curman, o yıllarda İsveç'in büyük gazetelerinden Expressen'de eleştirmen olarak çalıştı.

1967 yılında bir grup yazarla birlikte Yazarlar Merkezi'ni kuran ünlü yazar, 1988 ila 1995 yılları arasında örgütün başkanlığını üstlendi. 1980'li yıllarda İsveç'in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet'te kültür şefi olarak görev yaptı.

1995 ve 2006 yıllarında yazar ve şairlerin çatı örgütü Kyls'in (İsveç Sanat ve Edebiyatçılar Meslek örgütleri İşbirliği Kurulu) başkanlık görevini yaptı.

Türkiye ve Kürdistan'daki hak ihlallerinin ele alındığı seminerlere konuşmacı olarak katılan Curman, İsveçli diğer aydın ve sanatçılarla birlikte Türk devletinin baskı ve saldırılarını kınayan açıklamalara imza atmıştı.

Curman, 2014 Ağustos'unda ANF'ye verdiği demeçte DAİŞ çetelerinin Maxmur'a yönelik saldırıları sırasında katlettiği Gazeteci Deniz Fırat'ın devrim şehidi olduğunu söylemiş ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu açıklamıştı.

Türk devletinin gerçekleştirdiği insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerini kınayan Curman, son olarak İsveçli 16 şair ve aydınla birlikte Bakur ve Nu Jin belgesellerini yapan yönetmenler Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'na ceza verilmesini kınayan bildiriye imza atmıştı.