Dêrik’ten Kreuzberg’e kitap dostluğu

Berlin’in Kreuzberg ilçesi ve Rojava Kürdistan’ın Dêrik kentleri arasında kurulan köprü kitap dostluğuna da yansıdı. Kreuzberg’teki kitapevi O21, Dêrik’teki Manesa kitapeviyle çalışma kararı aldı.

2017 yılının Ekim ayında Berlin’e bağlı Friedrichshain-Kreuzberg İlçe Belediyesi, Rojava Kürdistan’ın Cizîr Kantonu’na bağlı Dêrik ilçe belediyesi ile kardeş belediye kararı almıştı. Kardeş belediyesi için hazırlanan taslakta iki şehir arasındaki benzerliklere, çok kültürlü yaşamına ve halklar arasında gösterdiği dayanışma duygusuna dikkat çekilmişti.

Daha sonra ise her iki belediyenin birlikte hazırlanan projeleri hayata geçirmesi için “Friedrichshain-Kreuzberg-Dêrik Kardeş Şehir Derneği” adlı bir dernek kurulmuştu. Derneğin yöneticileri geçtiğimiz Ekim ayında Dêrik’i ziyaret etmiş ve kentte bulanan tek kitapevi Manesa dikkatlerini çekmişti.

Derneğin önerisiyle kıt imkanlarla ayakta durmaya çalışan Manesa’nın daha iyi tanıtılıp, desteklenmesi için artık Almanya’nın başkenti Berlin’de artık kardeş bir kitapçı var. Berlin’in Kreuzberg ilçesindeki Oh21 adlı kitapevi Dêrik’teki Manesa ile kitap dünyası üzerinden bir dostluk kurdu.

Oh21’da Rojava’nın siyasi ve kültürel yapısına ilişkin kitaplar satışa sunulurken, Manesa’da ise daha fazla İngilizce eserin yer alması için girişimler başlatıldı. Dêrik’teki Manesa ile dost kitapevi olduklarını anlatan afişlerin yer aldığı Oh21’de Rojava’daki mücadeleyi ve hayatı anlatan kitaplar ön raflarda yer almaya başladı.

‘AMACIMIZ KADIN YÖNETİMLERİNİ DESTEKLEME’

Ayrıca her iki kitapevi ilgi gören kitaplarını birbiriyle takas ederek okuyucularına sunacak. Kreuzberg’teki Oranienstraße üzerinde bulunan Oh21’nin yöneticileri “Böyle bir işbirliğiyle Suriye’nin kuzeyinde kurulan öz yönetimleri, özellikle de kadın yönetimlerini desteklemek. Ayrıca kitapevimizi ziyaret eden kitapseverlerle bölgedeki yürütülen mücadele üzerinde tartışmalar yapıp bilgi alış-verişinde bulunmak” diye konuştular.

Son dönemlerde Kreuzberg’le kurulan dostluğun benzeri Almanya’nın diğer kentlerinde de artması dikkat çekiyor. Oldenburg ile Efrîn arasında kurulan kardeş şehir projesi çerçevesinde her kentin insanları arasında kültürel alış-veriş var. Ayrıca Frankfurt’ta kurulan bir kardeş şehir derneği Kobanê kentiyle temas halinde. Frankfurt-Kobanê arasındaki dostluk daha resmileşmeden, çocuklar birbiriyle bağlantı kurmaya başladı. Frankfurt’taki bir kreşin Kobanê çocuklarla düzenli olarak bağlantıda olduğu öğrenildi.

Kreuzberg ve Dêrik arasında kurulan kardeş şehir projesi, kitapevleri O21 ve Manesa’nın çalışmalarına şu sosyal medya hesabı üzerinden ulaşmak mümkün:

https://www.facebook.com/StaepaFKDerik