Kobanê'de yeni tiyatro atölyesi

Kobanê'de çeşitli sanatsal faaliyetler sürerken, yeni bir tiyatro atölyesi de başlatıldı.

Son aylarda Kuzey ve Doğu Suriye’de tiyatro çalışmalarını geliştirme, oyuncu yetiştirme amacıyla birçok çalışma yürütülüyor. Rojava Tiyatro Komünü, geçen ay Cizîre Kantonu’nda hayata geçirdiği ‘2 Atölye 2 Oyun’ projesinden sonra, şimdi de Kobanê'de yeni bir tiyatro atölyesi başlattı.

Yaklaşık bir haftadır Baqi Xido Kültür ve Sanat Merkezinde atölye çalışmalarını sürdüren Tiyatro Komünü, tiyatrocular Simko Cûdî ve Baz Kobanê öncülüğünde önemli bir programla derslerine başladı. Teorik ve pratik olarak hazırlanan ders programı oldukça zengin.

Kürt tiyatrocuların yanı sıra birçok dünyaca ünlü tiyatro emekçisinin yaşamlarının araştırıldığı, oyunların okunduğu atölye çalışmalarında, son yıllarda Şanoya Çiya tarafından oynanan, Evdalê Zeynîkê, Dara Jiyane, Rasti Dagirkirî oyunları da seyredilecek. Senaryo dersleri ile spor, ses, jest-mimik, diksiyon, oyunculuk derslerinin de verildiği atölyeye otuz öğrenci katılıyor.

 Atölye çalışmasını bir oyun çıkararak tamamlayacak oyuncu adayları, bu oyunla 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde, Kürt Tiyatro Sanatçısı Yekta Herekol adına düzenlenen festivalin 6'sına katılmayı hedefliyor. Daha önceki yıllarda Kobanê'de düzenlenen tiyatro festivaline ilgi oldukça büyüktü, bu yıl yapılacak festivalin daha kapsamlı ve yüksek katılımlı olması bekleniyor.