Latin Amerika’da Kürt film günleri

Latin Amerika’daki Kürt halkıyla dayanışma grupları, Kürt film günleri organize etti. Kürt filmleri, kıtada ilk defa gösterime girmesine rağmen oldukça ilgi gördü.

Komina Fîlm A Rojava bünyesinde çekilen 8 film (Evîn Di Rûyê Qirkirinê De, Darên bi tenê, Mal, Piştî şer, Ji Bo Azadîye, Sîka Çîya yê Kurmênc, Berfin, Dema Drîreşkan) altyazılı olarak Latin Amerika’nın değişik ülkelerinde gösteriliyor. Film gösterimine, yıl sonuna kadar da devam edilecek.

Latin Amerika’daki Kürt halkıyla dayanışma gruplarının organize ettiği bu film günleri etkinlikleri kıtada ilk defa olmasına rağmen oldukça ilgi gördü. Sinemaların yıl sonuna kadar programlarının dolu olmasından dolayı filimler daha çok değişik kurumların bünyesindeki merkezlerde gösterildi. Şimdiye kadar Meksika, Şili, Paraguay ve Bolivya’da bazı filimler gösterildi yıl sonuna kadar da devam edecek.

Bolivya’nın başkenti La Paz’da 5 değişik lokalde 5 gün arka arkaya 8 film gösterildi. Film gösterimlerinden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarının ilk iki cildi de tanıtıldı. Her programdan sonra da Kürdistan Özgürlük Mücadelesi üzerine tartışmalar yürütüldü.

Kıta genelinde Kürt sineması fazla tanınmıyor. Bolivya’daki filim günlerini organize eden ekip, filmleri ve Kürtleri daha iyi tanıtmak için tanıtım videoları çekeceklerini; yine birçok gazete ve dergiye analizler yazacaklarını belirtti.