Türk devleti Japonya'da da Kürtçe'ye karşı

Japonya'nın Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi'nde Kürtçe dersler start alırken Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da Kürtçe dersleri engellemek için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor.

Yaklaşık 40 öğrencinin katılımıyla 1 Nisan'da başlayan ilk Kürtçe dersleri, Japonya tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Öğretim Üyesi Vakkas Çolak tarafından haftada 4 saat verilen derslere çoğunluğu Japon olan öğrenciler katılıyor.

Üniversitenin en fazla rağbet gören seçmeli dersleri arasına giren Kürtçe derslerine, Japonların yanı sıra değişim programıyla üniversiteye gelen Çin ve Tayvanlı öğrenciler de ilgi gösteriyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın, üniversitede derslerin başlamasının hemen akabinde Kürtçe ders verilmesini engellemek için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Kürtçe derslerin Japon akademisi açısından da önemli olduğunun altını çizen Vakkas Çolak, Türk devletinin girişiminin Japonya hükümeti açısından bir öneminin olmayacağı inancında.

Türkiye devletinin dersleri engelleme girişimlerinin olduğunu Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından duyduğunu belirten çolak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Tabi bu konu anayasa ile güvence altına alındığından dolayı, Japonya'daki eğitim özgürlüğünden dolayı, kimsenin müdahale etmeye hakkı yok. Japon hükümetinin de buna müdahale etmeye hakkı yok. Çünkü eğitim özgürlüğü söz konusu. Dolayısıyla böyle bir girişimin olması aynı zamanda Japonya devletinin iç işlerine müdahale etmesi anlamına gelmektedir. Muhtemelen de Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gerekli açıklamayı resmi düzeyde yaptıklarını düşünüyorum.”

Çolak derslerin uzun süreceğini de sözlerine ekledi.