Turan: Sanatçıların küresel sorumluluğu var

TEV-ÇAND Eşbaşkanı Bülent Turan, sanatçıların, kapitalist modernitenin küresel krizi karşısında küresel mücadele örgütlülüğünde sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

TEV-ÇAND Eşbaşkanı Bülent Turan, politikacıların yapamadığını sadece sanatçıya yüklemenin oldukça dar ve gerçekçilikten uzak olacağını fakat sanatçının da özgürlük mücadelesi içinde olması gerektiğini belirtti.

ANF’ye konuşan Kürt Kültür Hareketi (TEV-ÇAND) Eşbaşkanı Bülent Turan, kriz ve hastalık yaratan kapitalist modernite karşısında alternatif olan demokratik modernitenin yaratılmasında sanatçılara öncülük rolü düştüğünü söyledi. Turan, “Sanatçıların ağır baskı altında tutulması, demokratik bir sistem ve özgürlük arayışlarının bilinmesinden kaynaklıdır. Elbette sanatçı, politikacı değildir ama politik durumların dışında da değildir” dedi.

Demokratik, özgür bir toplum ve sistemin, sanatçının da ideali olduğunu savunan sanatçı Bülent Turan, şunları dile getirdi: “Fakat sanatçı politikacı değildir. Bir politikacı gibi olaylara ve olgulara yaklaşmayacaktır ama politikaya kayıtsız da kalmayacaktır, çünkü politikanın kendi sanatsal yaşamına ve özgürlüğüne doğrudan etki edeceğini biliyor.”

Özgür bir politik hayatın sanatçının önünü açtığını ve geliştirdiğini ifade eden Turan, “Totaliter, baskıcı ve faşist rejimlerde, sanat çölleşmeye zorlanır. Sanatçıların politikaya etkin bir şekilde karışmadığı ülkelerde demokrasi ve özgürlükten bahsetmek oldukça zor” şeklinde konuştu.

Özgürlük ve eşitlik kavgasında olmayan sanatçıların ülkelerinde, sadece politikacılar/idareciler değil, idare edilenlerin de sanata saygı beslemesinin beklenemeyeceğini kaydeden Turan, şunları söyledi: “Kürdistan’ın özgürleşmesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda sanatçıların yeterli bir öncülük yaptığını söyleyemeyiz. Türkiye ve Kürdistan'da sanatçı politik özne olmak bir yana oldukça dağınık ve örgütsüzdür. Politikacıların yaratmadığı veya yaratamadığı özgürleşme ve demokratikleşme sorununun çözümünü sadece sanatçıya yüklemek oldukça dar ve gerçekçi yaklaşımdan uzaktır fakat sanatçının da faşizm ve özgürlük düşmanları ile büyük sorunlarının olması, özgürlük düşmanlarına teslim olmaması hasebiyle özgürlük mücadelesi içinde olması gerekir.”

ESTETİĞE MÜDAHALE, ÜRETİMİ ENGELLER

Sanatçının, özgürlük ve gerçeğin estetik yollarla ifade edilmesini istediğini belirten Turan, “Bunlara müdahale edilen bir sistemde sanatçı ne üretebilir ki?” diye sorarak, sanatçının mücadelesinin de oldukça eksik ve yeteriz kaldığını dile getirdi.

Sanatın ve sanatçının üzerindeki baskıların, aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürdistan’ın özgürlüğü sorunlarından bağımsız ele alınamayacağı gerçeğini anlamak gerektiğine işaret eden Turan, şunları ekledi: “Sanatçılar küresel kriz ve hastalık yaratan kapitalist modernite karşısında da küresel mücadele örgütlülüğü oluşturmalı, yani demokrattık modernitenin küresel mücadele örgütlülüğünü yaratmalı. Bu reel durum, muhalif ve sanatçılar için çok büyük bir fırsattır, bu konudaki sorumluluk da oldukça büyüktür.”