27 yıllık hasta tutsağın durumu gittikçe ağırlaşıyor

27 yıldır cezaevinde olan hasta tutsak Görgin Oktar’ın durumu giderek ağırlaşıyor. Oktar’ın ailesi, "Durumu gün gittikçe kötüleşiyor, Bu yüzden tedavi edilmeli ve serbest bırakılmalıdır" çağrısında bulundu.

Türk devletinin tutsaklara yönelik işkence ve tecrit politikasından kaynaklı son dönemde birçok hasta tutsak yaşamını yitirdi. Bugün cezaevinde olan yüzlerce hasta tutsak, yaşamını idame ettiremeyecek durumda. Hasta tutsaklar tedavi edilmediği gibi serbest de bırakılmıyor.

Hasta tutsakların serbest bırakılması için, Kürdistan ve Türkiye illerinde Adalet Nöbetleri başladı. Tutsak ailelerinin başlattığı eylemler giderek yayılırken, aileler herkesi hasta tutsakları sahiplenmeye çağırıyor.

Durumu gün geçtikçe ağırlaşan hasta tutsaklardan biri de müebbet hapis cezası alan ve 27 yıldır rehin tutulan Görgin Oktar.

İstanbul Maltepe Cezaevi'nde rehin tutulan Muş Varto’lu Oktar, 5 defa ameliyat oldu. Oktar'ın akciğerinin 3’te 2’si alınmış. Ayrıca kalp büyümesi, diyabet, bacaklarda varis, vücudunda şişme, siyahlaşma gibi birçok hastalıkla mücadele ediyor.

Son olarak koronavirüse yakalan Oktar, tek kişilik hücrede tutulmuş.  

AĞZINDAN KAN GELİYOR

Oktar, ailesiyle yaptığı haftalık görüşmede şunları aktardı: "Koronavirüs nedeniyle yoğun şekilde öksürüyorum. Öksürmeden dolayı ağzımda kan geliyor."

Oktar’ın ablası Hatun Bingöl, kardeşinin koronavirüs nedeniyle akciğerinin büyük hasar gördüğünü söyleyerek, "Kardeşim, koronavirüse yakalandığında yeterli şekilde tedavi edilmemiş. Doktorlar, virüsten dolayı akciğerinin ağır hasar gördüğünü söylemiş. Koronavirüsü atlatmasına rağmen, şu an ağır şekilde öksürüyor. Öksürmeden dolayı ağzından kan geliyor.

Daha önce Lütfi Kırdar Hastanesi'ne götürmüşler. Buradaki doktor, kardeşimi muayene ettikten sonra Üniversite Hastanesi’ne sevk etmiş ama cezaevi yönetimi, kardeşimi hastane yerine cezaevine getirmiş. Hastanede tedavi edilmesi gereken kardeşime ateşini düşürmek için turşu, limon ve sirke gibi şeyler vermişler. Tedavi edilmeyen kardeşimin bu kadar hastalığını yanında şimdi de ağzında kan geliyor " diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMİYORUZ

Bingöl, son telefon görüşmesinde kardeşinin yaşadığı sıkıntılara ilişkin şunları aktardığını belirtti: "Beni ve diğer hasta tutsakları tedavi etmiyorlar. Bizi hastaneye götürmemek için her türlü oyunu oynuyorlar. Bize hakaret ediyorlar ve psikolojik baskı uyguluyorlar. Günlerdir hastaneye götürmelerini bekliyoruz. Hastaneye götürdüklerinde ise doğru dürüst tedavi yapmadan, tahlil almadan, ayak üstü muayene ederek geri getiriyorlar."

Kardeşinin çok ciddi hastalıkları olduğunu ve 5 defa ameliyat geçirdiğini söyleyen Bingöl, "Kardeşim iki defa akciğerden ameliyat oldu. Ameliyattan dolayı akciğerinin 3’te 2’si alındı. Ayrıca kalp büyümesi, diyabet, bacaklarda varis, vücudunda şişme, siyahlaşma gibi birçok hastalığının yanı sıra ağzından kan geliyor. Bu kadar ağır hastalıklarla mücadele eden kardeşim bir önce serbest bırakılmalıdır. Çünkü durumu gün gittikçe kötüleşiyor. Bu yüzden tedavi edilmeli ve serbest bırakılmalıdır" çağrısında bulundu.