3’ü çocuk 4 kişi Hollanda hükümetine teslim edildi

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi DAİŞ’li çetelerin geride bıraktığı 1’i kadın 3’ü çocuk 4 kişiyi Hollanda hükümet yetkililerine teslim etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, DAİŞ’li çetelerin geride bıraktığı 1’i kadın 3’ü çocuk 4 kişiyi Hollanda hükümetine teslim etti. Hollanda’dan gelen resmi heyete Qamişlo’da bulunan Dış İlişkiler Dairesinde yapılan teslim sırasında basın açıklaması yapıldı.

Hollanda’nın Suriye Özel Temsilcisi Emile de Bond ve Dışişleri Bakanlığı Konsolosu Dêrik Can’dan oluşan heyet Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ebdulkerim Umer ve Eşbaşkan yardımcıları Ebir İliya ve Fener El Giêt tarafından karşılandı.

Basın toplantısından önce taraflar arasında teslim için hazırlanan protokol imzalandı.

Toplantıda konuşan Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ebdulkerîm Umer, çocukları anneleriyle birlikte Hollanda hükümetine teslim ettiklerini belirterek, “Özerk Yönetim kanunlarına göre bölgede suça karışmadığı tespit edilen kişiler uyruğu olduğu ülkelere teslim ediliyor. Teslim edilen kişilerin işlediği herhangi bir suç olması halinde teslim alan devlet delillerini alarak yargılama yapma hakkına sahiptir” dedi.

Avrupalı devletlerin DAİŞ dosyalarına ilişkin sorumluluk alması gerektiğini belirten Umer, “DAİŞ çetelerinin dosyaları kör düğüme dönüşmüş durumda. Uluslararası kamuoyu bu durumda sorumluluk almalıdır. Çünkü DAİŞ bütün dünyanın güvenliğine tehdit eden bir örgüttür” şeklinde konuştu.

DAİŞ çeteleri ve suça karışmış ailelerinin yargılanması gerektiğini sözlerine ekleyen Umer, bunun uluslararası koalisyon ile ortak yürütülen DAİŞ’le mücadelenin bir parçası olduğunu belirtti. Hol Kampı’nda disiplini tesis etmek için çalıştıklarını dile getiren Umer, “Uluslararası kamuoyuna çağrımız DAİŞ çetelerinin dosyaları için bir an önce harekete geçmeleridir” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Hollanda’nın Suriye Özel Temsilcisi Emile de Bond, Özerk Yönetim’e teşekkür ederek, “Hollanda vatandaşlarının ülkelerine geri dönmesinin sağlanması için buradayım. Bu çalışma Hollanda yargısı için oldukça önemlidir. Hollanda yargısı bu konuda daha önce içtihatlar da ortaya koydu. Özerk Yönetim de Hollanda vatandaşlarının teslim edilmesi için önemli çalışmalar yürüttü. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.