950 bin vaka, 50 bine yakın ölüm

Dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı 950 bini geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 48 binden fazla oldu. ABD, 215 binden fazla sayıyla en fazla vakanın görüldüğü ülke olurken, İtalya'da da yaşamını yitirenlerin sayısı 13 bini aştı.

TÜRKİYE
Devlet, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 15 bin 679'a, ölü sayısının da 277'ye çıktığını duyurdu. Türkiye'de en fazla can kaybının görüldüğü il de İstanbul. Devlet yetkililerine göre, İstanbul'da 1 Nisan itibarıyla Covid-19 nedeniyle 117 can kaybı görüldü.

Türkiye'de vaka ve ölüm oranlarının devlet yetkililerince gizlendiği belirtiliyor.  Türkiye'de vaka ve ölüm oranlarıyla ilgili gerçeği paylaşan sağlıkçılar ve çeşitli çevrelerden kişiler gözaltına alınıyor veya işten atılıyor. İşten çıkarmanın yasaklanmadığı ülkede çok sayıda kişi işsiz kaldı.
Toplumun ve yerel yönetimlerin dayanışması ise AKP-MHP iktidarı tarafından engelleniyor. Belediyelerin bağış için açtığı hesaplar bloke edildi. HDP'lilerin ihtiyaç sahiplerine yardımları da yine devlet güçlerince engelleniyor. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve beraberindeki partililerin Cizre'de koronavirüse karşı dışarıda olan halkı uyarmak için yapmak istedikleri çalışma da polisler tarafından "Talimat yukarıdan" denilerek engellendi.
Engellere rağmen toplumdaki örgütlenme ve dayanışma yayılıyor. HDP, HDK ve DTK başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve halklar, salgına karşı dayanışma ağları oluşturuyor.
Ülkede çok sayıda kişi, yakınlarının koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesine rağmen kayıtlara 'doğal ölüm' yazıldığını duyuruyor.

KARANTİNA

İlk koronavirüs vakasının görüldüğünün açıklanmasından bu yana 26 ilde 2'si belde 335 yerleşim yeri karantina altına alındı.

CEZAEVLERİ

Türkiye'deki cezaevlerinde hijyenin olmadığı ve hiçbir önlemin alınmadığı belirtiliyor. AKP-MHP iktidarının ayrımcı infaz yasası ise tepki çekiyor. Siyasi tutsakların aileleri de "sokağa çıkarız" uyarısında bulundu. İnfaz düzenleme kanununun ahlaki hiçbir yanının olmadığını belirten HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, “Organize suç örgütleri, çete ve mafyacılar düşünülerek hazırlanmış bir paket” dedi.

"İnfazda eşitlik" kampanyasına destekler de büyüyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) raportörü Boriss Cilevics de Türkiye ve İspanya’ya siyasi tutsakları serbest bırakma çağrısında bulundu.

KADINA ŞİDDET ARTTI

Türkiye'de koronavirüs sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığı açıklandı.
HDP, "Evin içinde katledilen kadınlardan da iktidar sorumludur. Sadece bu cinayeti işleyen, kadınları katleden fail değildir. Evde kalın çağrısı yapıp kadınlara güvenli ortam yaratmayan iktidar ve Aile, Sosyal Politikalar Bakanlığı bu cinayetlerden sorumludur. Kendini bu sorumluluğun dışında tutamaz" dedi.

HDP, kadınlara da şu çağrıyı yaptı: "Dayanışmayı farklı biçimlerde örgütleyebiliriz. Dayanışmayı sosyal mesafe içinde uygulayabiliriz. Hepimiz komşularımızla, iş arkadaşımızla dayanışarak, örgütlülüğümüzü artırarak bu süreci atlatabiliriz. Yalnız değilsiniz. Hem kadın derneklerine hem de bize ulaşarak bu önümüzdeki iki saldırıya karşı ortak mücadele geliştirebiliriz."

ABD
ABD'de vaka sayısı 215 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 5100'ü geçti. 200 binden fazla insan tedavi görüyor. ABD, en çok vakanın görüldüğü ülke.
Başkan Donald Trump, "Şu andan itibaren bizi oldukça korkunç geçecek birkaç hafta, özellikle de birkaç gün bekliyor'' demişti. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Fauci ise virüsün ülkede 100 bin ila 200 bin kişinin hayatına mal olabileceğine dikkat çekmişti.

İTALYA
En çok ölümün görüldüğü ülke olan İtalya'da vaka sayısı 110 bini geçti. Ülkede 13155 ölüm kayda geçti. 80 binden çok insanın tedavi gördüğü İtalya'da, 17 bine yakın kişi ise iyileşti.

İSPANYA
İspanya, İtalya'dan sonra en çok ölümün görüldüğü ülke oldu. Vaka sayısının 110 bini geçtiği ülkede, ölüm sayısı da 10 binden fazla. Ülkede tedavi görenlerden 6 bin civarında kişinin durumu kritik.

ALMANYA
Almanya'daki vaka sayısı 80 bine yaklaştı. Ülkede 948 ölüm kayıtlara geçti. 19 binden fazla kişinin iyileştiği Almanya'da, durumu kritik 3400'den çok kişi var.
Salgından en fazla etkilenen eyaletler ise Bavyera, Kuzey Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg oldu. Almanya’da hastaneler koronavirüs salgını nedeniyle yoğun bakım yatak sayısını 28 binden 40 bine çıkarttı.
Almanya’da maddi sıkıntılar yaşayan küçük işletmelere ve serbest çalışanlara yönelik devlet desteğinin ödenmesine başlandı. İki günde kamu bütçesinden aktarılan yardımın miktarı 1,3 milyar euro.

HOLLANDA
Hollanda'da vaka sayısı 13600'ü geçti. 1173 ölüm kayıtlara geçti. 250 kişinin iyileştiği Hollanda'da 12 binden fazla kişi tedavi görüyor.

İNGİLTERE
Birleşik Krallık'ta vaka sayısı 30 bini bulmak üzere. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 2350'yi geçerken, 27 bin civarında kişi tedavide. İngiltere’nin Cambridgeshire cezaevinde bir tutuklu, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 77 yaşındaki tutuklu, İngiltere cezaevlerinde Covid-19’dan ölen üçüncü kişi oldu.
Ulusal sağlık sistemi NHS verilerine göre, 1.7 milyondan fazla kişi Covid-19 kapmış olabilir.
Açıklanan rakamlar, 18-31 Mart tarihleri arasında, insanlardaki semptomlarına dayanarak potansiyel koronavirüs vakalarına işaret eden 1.486.651 web tabanlı değerlendirme olduğunu gösteriyor.
Bugünkü rakamlara göre, koronadan ölen Türkiyeli ve Kürdistanlı sayısı ise 31’i buldu.
13 yaşındaki bir çocuk da testi negatif çıktığı söylenip hastaneden taburcu edilmesinden kısa süre sonra yaşamını yitirdi.

BELÇİKA
Belçika'da 1384 yeni vaka görüldü ve ülkedeki vaka sayısı 15 bini geçti. Belçika'da binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 12 bine yakın insan da tedavi görüyor.

AVUSTURYA
Avusturya'da vaka sayısı 11 bine yaklaştı. Ülkede 158 ölüm görülürken, 9 bine yakın kişi de tedavi halinde.

FRANSA
57 bin civarında vakanın olduğu Fransa'da 4 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 11 bine yakın kişinin iyileştiği ülkede, 6 bin kişinin durumu ise kritik.

İSVİÇRE
İsviçre'deki vaka sayısı da 349 yeni vakayla 18 bini geçti. Ülkede 500'den fazla ölüm görüldü. 14 bine yakın kişi ise tedavi görüyor.

İRAN
İran'da vaka sayısı 50 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 3100'ü aştı. 124 yeni ölümün görüldüğü ülkede tedavi görenlerin sayısı da 30 binden fazla.

İSRAİL
İsrail'de vaka sayısı 6200'ü, yaşamını yitirenlerin sayısı da 30'u geçti.
İsrail Sağlık Bakanı Jakov Litzman ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı ve kendilerini karantinaya alacakları açıklandı.

TAYLAND
Tayland'da vaka sayısı 1800 civarında ve 15 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet, koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etti.

ÇİN
Virüsü kontrol altına alan Çin'de sadece 35 yeni vaka görüldü. Toplam vaka sayısı 81589. Ülkede 3318 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Çin'de 76 binden fazla kişi iyileşti.