Çağa damga vuran direniş

Türk ordusu savaşın kurallarına uymayıp namertçe kimyasal kullanırken, şehitler ise direnişleriyle devrimin asaletine asalet kattı.

Hiçbir su temizlemeyecek Kürt halkının ve Kürdistani halkların düşmanlığını yapanları. Tarihin tüm zaman diliminde kirli olarak kalacaklar. Hiçbir ateş, özgürlük uğruna dövüşenlerin katillerini arındırmayacak. Zamanın tüm tarihlerinde murdar olarak kalacaklar. Sular, dengini bulacak ve iyi olana yatağını serip akacak, coşacak coştuğu kadar, taşacak taşacağı kadar. Ateşler, küle dönene kadar yanacak, külden kıvılcım sıçrayana kadar tekleşecek ve yananlar arınacak teker teker. Ortada sadece gerçek olan kalacak, ortada sadece hakikat kalacak. Kimileri insanlık için canını verecek ve düşünmeden ateşe bürünecek, kimileri insanlığı yakmak adına cehennemin kendisi olacak. Kimileri su olup taşacak ve tüm güzellikleri alıp götürecek kıyılardan, su yataklarından. Kimileri cehennemde bir damla su misali ferahlatacak insanlığın yüreğini ve güzelliği yakan ateşin üzerine dökülüp darmadağın edecek ateşi. Her şeyden geriye sadece kül kalacak, sadece kıvılcım kalacak.  

Dövüşenler de var bu havalarda 

El, ayak buz kesmiş, yürek cehennem.

Ümit, öfkeli ve mahsun, 

Ümit sapına kadar namuslu,

Dağlara çekilmiş

Kar altındadır."

HER ŞEYİN AMACI...

Cehennem yangını olan Avaşin’de su olan, ateşe bürünen, küllerinden doğan, kıvılcımlardan kızıllara bürünen savaşçıların hikayelerini dinliyoruz aylardır. Hatta izliyoruz.  

7 Haziran’dan beri Avaşîn’e bağlı Werxelê alanında Şehit Cumali Çorum ve Şehit Çavrê komutasından bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olan savaşçıların direnişi konuşuluyor.

Ve direniş komutanı Cumali Çorum; “Bazı tekrarlar güzeldir, bizim tarihimizde çok güzel direnişler vardır, bu direnişleri tekrarlamak güzeldir” diyor.

Bu cümle Werxelê direnişçilerinin amacını da ortaya koyuyordu. Amaç, direnişçileri savaştıran en büyük şeydi. Amaçsız yaşanabilir mi? Doğadaki canlılardan tutalım evrendeki her zerrenin amacı yani bir anlam arayışı vardır. Çünkü anlam arayışıdır amacın peşinden koşturan. Gayelerine ulaşmak için canı pahasına her şeyi göze almak erdemli ve fedai kişiliklere aittir. Özgürlük hareketine katılmak ayrı bir şey ama her gün niçin katıldığının bilinci ve farkındalığıyla katılmak amaçtan kopuk değildir. Werxelê direnişçilerini de savaştıran amaç; özgürlük! Her şey ve herkes adına özgürlük.
PKK gerçekliği şunu gösterdi ki; bir komutanın gücü ,yanındaki savaşçılarıdır. Komutanın savaşçısına verdiği onur ve saygınlık, onu daha cesur, daha yetkin ve daha direngen kılar. Buna sosyalist bir komuta kişiliğinin betimlemesi de diyebiliriz. Ne kadar direnmek gerekiyorsa o kadar direndi. Ne kadar savaşmak gerekiyorsa o kadar savaştı. Yaşamı ne kadar çok sevmek gerekiyorsa o kadar sevdi ve benimsedi. Savaşçılarına inandı Komutan Cumali. Savaşçılarını sevdi. savaşçılarına cesaret ve güven verdi. Ve direnişin son anlarına kadar da umut dolu, inanç dolu bir yürekle komuta etti direnişi. Tıpkı Werxelê direnişinde hepimize söyledikleri mesajlarda olduğu gibi: “Biz HPG ve YJA Star, Werxelê direnişçileri olarak sonuna kadar direneceğiz."

NAMERTLİK VE ASASETİLLİK

Ve işgalci Türk ordusu kendi askerlerinin ve işbirlikçi ihanet çetelerinin zayıflığını örtmek, kaba anlamıyla rezil olmamak için daha rezilce bir yönteme başvurmuştur. İşgalci Türk ordusu yürüttüğü mücadelede  savaşın kurallarına uymamış, namertçe yaklaşmıştır. Ve direniş, Türk ordusunu yürüyemez hale getirmiştir. 

İşgalciler, Werxelê direnişini bastırmak ve her gün yayılan direniş seslerinin duyulmaması için kimyasal kullandı. 7 Haziran’dan beri direndiler.  Kimyasal, kolay dile gelen ama uygulandıkça beden yakan. Uzun yazılan ama yayılması çok kısa süren bir şey işte. Buna karşı nasıl direnilir ;onu bile gerilla öğretti bize. Werxelê direnişçileri şahsında Zendura, Tepê Sor direnişi namussuz bir çağa, Cumali Çorum, Çavrê, Azad, Dilvîn, Mahir’in yiğitliği damgasını vurdu. 

Ve onlar Kürt halkının, Kürdistan ülkesinin ve ilerici insanlığın sarsılmaz dayanağı ve yol göstericileri oldu.  Onlar, Kemal Pirlerin soyundan, Sakine Cansızların soyundan gelip, devrimin asaletine asalet kattılar.