Êzidîler anıldı, ihanet protesto edildi

Amed'de katledilen Êzidîler HDP öncülüğünde anıldı, ihanet protesto edildi.

Êzidîlere yönelik saldırıların “Şengal Anlaşması” ve Türkiye’nin saldırılarıyla sürdürüldüğünü dile getiren HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Êzidîler de bu zihniyete karşı hiçbir zaman diz çökmedi” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, DAİŞ’in Şengal’e yönelik saldırılarının 8'inci yıl dönümüne ilişkin Yenişehir ilçesinde bulunan Hazal Park'ta açıklama yaptı. Eyleme Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Kadın Meclisi, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, DBP yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kadınların beyaz tülbentleriyle katıldığı eylemde, “Komkujiya jinên Êzidî, komkujiya mirovahiyê ye. Em ji bîr nakin” pankartı açıldı.

HDP Amed Kadın Meclisi Sözcüsü Yasemin Üçer, Şengal’de kadın kırımı yaşandığını dile getirerek, “Bu saldırı insanlığa yapılan bir saldırıdır. DAİŞ’in soykırımının yarattığı yaraları, en derinden yaşıyoruz. DAİŞ tarafından 6 bin 417 kişi kaçırıldı, bunlardan 3 bin 518 kadın olarak kayıtlara geçti. Bizler o günü unutmadık. Biz kadınlar katledilen, köle pazarlarında satılan kadınların hesabını soracağız” dedi.

İHANETE TEPKİ

HDP’nin Êzidî Milletvekili Feleknas Uca, 3 Ağustos’un kara bir gün olarak tarihe geçtiğini söyledi. DAİŞ’in saldırılarıyla Êzidîlerin Şengal’de yalnız bırakıldığını dile getiren Uca, “Dün Şengal’i savunuyoruz diyenleri, 3 Ağustos’ta gördük. Êzidîleri kaderleriyle baş başa bıraktılar. 8 yıl geçti, yüzbinlerce insan Şengal’den göç etmek zorunda kaldı. Dünyanın hiçbir yerinde yaşanmayan bir katliamı, 3 Ağustos’ta yaşadık. Kadınları zincirleyerek, Musul pazarlarında sattılar, yine Ortadoğu’nun birçok yerinde benzer durumla karşı karşıya kaldılar. DAİŞ’ten kurtulan kadınlar, günde onlarca kez satıldıklarını anlattılar. Êzidî kadınların şahsında Kürt kadınları, Ortadoğu kadınları, dünya kadınları bir soykırımdan geçti” ifadelerini kullandı.

Fermanın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen 2 bin 700 Êzidî kadının akıbetinin bilinmediğini ifade eden Uca, “Şengal işte bu kaderi yaşıyor. Tüm bunlar dünyanın gözleri önünde yaşandı. Ancak Şengal yaralarıyla baş başa bırakıldı. 12 özgürlük savaşçısı Şengal’de bir koridor açtı. 150 bin Êzidî ölümden kurtuldu. 12 kişinin açtığı koridorla, daha büyük bir fermanı engelledi. Şengal’in yarasını kendi yarası olarak görenler, ‘Şengal Kürdistan’ın namusudur’, ‘Êzidî kadınlar Kürtlerin namusudur’ diyenler, 8 yıl geçti, Şengal’e, Şengal’in namusuna ne kadar sahip çıktı. Şengal’e sırtını dönenler, annelerin, çocukların yüreğine su serpemedi. Dün Şengal’i yalnız bırakanlar, bu söylemlerle kendilerini affettiremezler. Yüzlerce kadın, DAİŞ’in eline düşmemek için kayalıklardan atladı” şeklinde konuştu.

'BÜYÜK BİR DİRENİŞ AÇIĞA ÇIKTI'

DAİŞ’in saldırılarına karşı Şengal’de büyük bir direnişin açığa çıktığını vurgulayan Uca, “Şengal’de yeni bir yaşam inşa edildi. Bu direnişe sahip çıkmalıyız. Şengal’de bir fermandan çok daha fazlası yaşandı. 74 fermanda diz çökmedi, bugün de diz çökmeyecek. DAİŞ’ten sonra Türkiye’nin savaş uçaklarıyla, ‘9 Ekim Anlaşması’yla Şengal’i Êzidîlerden boşaltmaya çalışanlar, bunu başaramayacaklar. Direnen bir toplum, kendi kararını kendisi verecektir. Kimse kapalı kapılar ardında Şengal ile ilgili karar veremez. Êzidîler de bu zihniyete karşı hiçbir zaman diz çökmedi. Tarihine, diline, kültürüne, geleceğine sahip çıkacaktır” dedi.