Özgürlük gülümseyişinde saklı kaldı

Gerilla Ronî Derik, hiç durmazdı. İnandığı dava için zafer yürüyüşündeydi. Yoldaşlarını, onu tanımanın onuru savaştıracak şimdi.

Aydınlık, sonsuz bir ışıklanmadır yeryüzüne,  pak olan, parlak olandır. Görülen, güzel olan, ışık olan, yol gösteren, pusula misalidir. Kürtçede aydınlık “Ronî” demektir. Ronî; aydınlık olan, Güneş’ten olan demektir. Kendi ismi gibi olan bir gerillanın nur yüzüne şahitlik etti Kürdistan dağları: Ronî Derik.  

“Gerçekten bir savaş var, büyük bir direniş var dağlarda. Avaşîn’de, Zap’ta, Metîna’da direniş sürüyor. Tanıdığımız, birlikte yaşadığımız, düşmana karşı birlikte savaştığımız yoldaşlarımız şehit oluyor. Bedel ödüyoruz, veriyoruz. Garê direnişi şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, hayallerine her daim bağlı kalacağımızın sözünü veriyoruz. Yoldaşlarımızın hayalleri yarıda kalmayacak. Bilsinler ki bize devrettikleri zafer bayrağını sonuna kadar götüreceğiz. Ve hiçbir zaman sömürgecilerin toprağımızı ele geçirmelerine izin vermeyeceğiz.”
Haykırıyordu gerilla Ronî. Bir televizyon ekranından herkese sesleniyordu. Herkes o heybetli, cesur ve yiğit gencin gözlerindeki öfkeyi, ışıl ışıl olan umudu görüyordu. 

O sesleniş, o röportaj özgür dağlarda Gerilla Ronî’nin yaptığı son röportaj oldu. Büyük bir duyarlılık, büyük bir sorumlulukla sürece yaklaştığı belliydi. O kadar içten ve o kadar samimiydi. Her kelimesinin bilincinde, yüreği açık, fikirleri akıyordu o küçük ekrandan bize. Yoldaşlarından dinledik onun yaşamını ve duruşunu.

Geçmiş ve şimdiki tüm zamanları kendinde taşıyan bir güzelliğe sahipti. Yoldaşlarından onu dinlerken onunla aynı evrende yer almanın sevinci sarar bizi. Kendinden bir renk, kendine bir renk, kendi bir renk. Bir o kadar da herkesleşen, herkesten bir renkti, herkesin yüzünden bir ton, herkesin dilinden bir ritim ve herkesten kendini taşıyan bir öz duruştu onunki.

'KDP İŞGALCİLER TARAFINDAN KULLANILIYOR'

Gerilla Ronî; gerillalar içinde, cevval, atik, hep gülümseyen, göğsünde iyilik taşıyan, sevinç, neşe dolu olan bir  gerillaydı. Gerillanın yaşamı, felsefesi karşısında ashaplar gibiydi. Sahabelerin inancı kadar sağlam bir inançla bağlıydı özgürlüğe. Işığını bizden esirgemeyen bir nimettir güneş. Tıpkı gerilla Ronî gibi, girdiği yeri aydınlatan, o mekana sevinç getiren, cesaret abidesiydi. 

Genç ve güzeldi. Onu en son televizyonda konuşurken dinledik, izledik ve tebessüm ettik. KDP’nin, işgalci Türk ordusuna olan desteğinden, ihanetçi, işbirlikçi çizgiden söz ediyordu: “Biz bu silahları kardeşlerimize sıkalım diye, kendi ulusumuzdan insanlara sıkalım diye, Kürdistan halklarından birilerine sıkalım diye almadık elimize. Biz bu silahı özgürlük için taşıyoruz. Toprağımızı korumak için, toprağımızı işgal edenlere karşı kullanmak için taşıyoruz. Ama eğer birileri düşmanlarımıza bizi öldürmek uğruna yardım ediyorsa, kendi halkı olan Kürdistan halkına ihanet ediyorsa ve topraklarımızı sömürgeleştirmek isteyenlere destek veriyorsa namluyu onlara doğrultmaktan asla çekinmeyiz. KDP, örgütümüzün yaptığı açıklamaları esas almalıdır ve gerilla alanlarından geri çekilmelidir. İşgalcilere, sömürgeci Türk ordusuna destek vermemelidir. KDP, şunu unutmasın ki işgalciler onları kullanıyor. Eğer gerilla olmasa, PKK mücadelesi olmasa Başûrê Kurdistan’ı  satarlar ve işgal ederler. KDP, gafletten uyansın!"

Gerilla Ronî, hakikati dile getiriyordu, yüreğinden geçeni, inandığını konuşuyordu. Gerçeği dile getiren, tüm yoldaşlarına ve Kürdistan halklarına konuşan Gerilla Ronî Derik, 24 Haziran 2021 tarihinde şehit oldu.

Durduğunu, beklediğini hiç görmedi yoldaşları. Dolu dolu yaşadı ve yoldaşlarını hep sevdi. O, hep hareket halinde, cıvıl cıvıl bir renk eşliğinde inandığı davayı taşıdı ruhunda.  Özgürlük, onun gülümseyişinde saklı kaldı tüm mevsimlerde. O, nasıl kendinden önce şehit olanların taşıdığı özgürlük bayrağını eline alıp zafer yürüyüşüne devam ettiyse, şimdi yoldaşları da onun devrettiği bayrağı alıp zafere yürüyor. Yoldaşlarını, onu tanımanın onuru savaştıracak şimdi.