Şehit Merwan Bedel son yolculuğuna uğurlandı

İşgalci Türk devletinin saldırısında şehit düşen Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel Xwedêda, son yolculuğuna uğurlandı.

Türk devletine ait silahlı insansız hava aracı Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel Xwedêda'nın aracına saldırı düzenlemiş, çocuklarıyla birlikte araçta bulunan Xwedêda şehit düşmüştü.


Merwan Bedel’in cenazesi bugün Xanesor Şehitleri Hastanesi’nden alınarak dini vecibelerinin yapılması için evine getirildi. Yüzlerce kişi ise Şehit Merwan Bedel'in evinin önünde toplandı. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından cenaze, ‘Şehitler ölmez’ sloganlarıyla mezarlığa doğru yola çıkarıldı. Ardından Şehîd Dilgeş ve Berxwedan Mezarlığı’nda defin işlemleri gerçekleşti.
Mezarlıkta gerçekleştirilen törene Özerk Yönetim, Şengal Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ), Êzidî Gençlik Birliği, PADÊ Eşbaşkanları, Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), Êzîdxan Asayişi, önde gelen aşiret liderleri ve dini kanaat önderleri ve Arap halkı katıldı.

'YILLARDIR TOPLUMU İÇİN MÜCADELE ETTİ'

Törende YBŞ Komutanlığı adına Tirêj Şengalî bir konuşma yaptı. Tirêj Şengalî, Şehit Merwan Bedel’in çalışkanlığına ve mücadelesine dikkat çekerek, “Şehit Merwan Bedel, toplumunu korumak için ferman sırasında direniş saflarına katıldı. Yıllardır Şengal’in ve Êzidî toplumunun korunması için mücadele ediyor” dedi.
Şengalî, "Dijwar Feqîr arkadaşın ailesi oradaydı. Ancak asıl ailesi Êzidî toplumuydu. Bu şehadet, Êzidîler için örgütlenmekten ve kendilerini savunmaktan başka bir yol olmadığını bir kez daha kanıtlıyor” diye belirtti.

IRAK HÜKÜMETİ VE KDP'YE TEPKİ

Demokratik Özerk Meclis (MXDŞ) Eşbaşkan Yardımcısı Heso Brahîm, "Onun şahsında bütün şehitleri anıyoruz. Bizlere öncülük yapan Merwan Bedel’i saygıyla anıyoruz. Tawisi Melek’in izindeyiz diyorsak şehitler vereceğiz. Şehitler verirsek, biliyoruz ki var olacağız. Merwan arkadaş Tawisi Melek’in Êzidxan’ın fedaisi oldu. Êzidî halkının başı sağ olsun” dedi.
Törenin sonuna doğru TAJÊ adına söz alan Şemê Remo isimli anne ise saldırıdan Irak hükümetini sorumlu tutarak, “Irak hükümeti bugün Erdoğan’ın dostudur. Hükümeti kınıyoruz” dedi.
Törende işgalci Türk devletine, Irak hükümetine ve KDP’ye olan öfke hakim oldu.
Konuşmaların ardından Şehit Marwan Bedel’in naaşı ‘Şehîd namirin” sloganlarıyla toprağa verildi.

BİNLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Şengal halkı, dün Türk devletinin saldırısı sonucu şehit düşen Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’in cenaze merasiminin ardından sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.
Şehit Merwan Bedel için Şehit Berxwedan ve Şehit Dilgeş Şehitliği’nde yapılan cenaze töreninin ardından Şengal halkı Türk devletinin saldırılarını protesto etmek için merasimin gerçekleştiği şehitlikten Sinunê kasabasına doğru yürüyüşe geçti.
Kitlesel yürüyüşe başlayan halk, Şehit Merwan Bedel’in posterlerini taşıyarak sık sık intikam sloganları attı.
Yürüyüşün en önünde birçok Şengalli kadın var. Halk, yürüyüşün sonunda bir basın açıklaması düzenleyecek.