Şemdinli’deki yangın yerleşim alanlarına ulaştı

Geçen hafta elinde benzin bidonuyla ormanlık alanı yakan asker videolarıyla gündeme gelen Şemdinli’de iki gün önce başlayan yangın, yerleşim yerlerine yaklaştı.

Şemdinli’nin Nêrkola Köyü’ne bağlı Gomanê Dağı’ndaki ormanlık alanda iki gün önce başlayan yangın yayılarak sürüyor. Bölge halkı, yangına acil müdahale edilemezse, yerleşim yerlerinin büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Yangına müdahale etmek istediklerini fakat askerler tarafından engellendiklerini dile getiren halk, acil müdahale çağrısında bulundu. Yangının neden ve nasıl başladığına dair net bir bilgi olmasa da köylüler yangın öncesi ormanlık alanda silah sesleri duyduklarını, peşi sıra ise yangının başladığını aktardı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, yangının başlama sebebine dair net bir bilgiye sahip olmadıklarını, ancak yangının başlamasının hemen sonrası köylülerin yetkililere haber vermesine rağmen yangına müdahale edilmediğini belirtti. Yangını söndürmeye giden bölge halkının ise askerler tarafından engellendiğini belirtti.

İtfaiyeye bildirilmesine rağmen yangına müdahale edilmediğini söyleyen Sait Dede, ilk günkü yangınla ile ilgili haberlerin sanal medyada yer alması sonrasında müdahale edildiğini ifade etti.

Dede, “Ancak itfaiye ilk yangını söndürüp olay yerinden ayrılıyor. Yangın rüzgarın etkisiyle daha da büyüyerek yerleşim yerlerine yaklaşmış durumda” dedi.

Dede, “Yerleşim yerlerine yaklaşan yangına köylülerin müdahalesine yine izin verilmiyor. Acil havadan müdahale edilmezse, yerleşim yerleri büyük bir tehlikeyle karşı karşıya” dedi.

AKP’li Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı’nın Kastamonu’da olduğunu ve oradan açıklama yaparak “Şemdinli’deki yangına müdahale edildi. Yaygara yapıyorlar” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Sait Dede, belediyeye ait tek bir aracının yangın bölgesine gelmediğini belirtti.

“Halkımıza reva görülen bu. Güya Şemdinli Belediye Başkanı ama Kastamonu’dan laf yetiştiriyor” diyen Sait Dede, yangının zamanında müdahale edilmediği için büyüdüğünü söyledi. Sait Dede Şenyayla, Cudi, Dersim ormanlık alanlarının haftalarca yandığını, bu yerlerin belli kısımlarında hala devam eden yangınların olduğunu söyledi. “Güvenlik” gerekçesiyle bölge halkının yangınlara müdahele etmesine de izin verilmediğini sözlerine ekleyen Dede, Hakkari gibi ormanlık alanları yıllarca güvenlik gerekçesiyle yakılmış yerlerde, kalan son yeşil alanların ise, yakılarak veya çıkan yangınların büyümesine göz yumularak küle dönüştürüldüğünü ifade etti.

“Buna müsaade edilmemeli” diyen Sait Dede, yangınlar konusunda kamuoyunun duyarlılığına ihtiyaç olduğunu söyledi. Duyarlılık çağrısında bulunan Sait Dede, “Marmaris’teki yangın ile Şemdinli’deki yangın aynı. Ormanlar yok oluyor” dedi.

Yangını kamuoyuna ilk duyuranlardan biri olan ve haber yapıkdığı sırada yangın alanında bulunan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Tekin ise, yangına erken müdahale edilmediği için büyüdüğünü söyledi. Muharrem Tekin, köylülerle birlikte koordineli bir şekilde yangına müdahele edilmesi gerektiği konusunda yetkililere ısrar ettiklerini, yangının yayıldıktan sonra itfaiye ekiplerinin müdahale ettiklerini söyledi.

Muharrem Tekin, “Yangın yerleşim yerlerine yaklaşmış durumda. İnsanlarımızın evleri, canları, ağaçları, doğası tehlike altında. Acilen havadan müdahele edilmesi gerekir. Kamuoyunun bu konuda duyarlı olması Şemdinli’yi gündemde tutması gerek” diye konuştu.