Şengal Özerk Meclisi: Sonuna kadar direneceğiz

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Şengal’e yönelik saldırıların “en vahşi” şekilde devam ettiğini belirterek, “sonuna kadar direneceklerini” vurguladı.

Irak ordusunun Şengal’e yönelik başlattığı saldırılara ilişkin yazılı bir açıklama yapan MXDŞ, Irak ordusunun “Türk ordusu” gibi davrandığı tepkisinde bulundu.

Bu saldırının KDP ve Türk devleti tarafından koordine edildiğine dikkat çeken MXDŞ’nin açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere, Êzidî halkının Çarşema Nîsanê bayramının karşılandığı günlerdeyiz. Halkımız geçen bu zamanda DAIŞ ve düşmanın kirli siyaseti yüzünden Şengal’e dönemiyordu. Halkımız büyük bir umutla bu bayramı kendi toprakları olan Şengal’de kutlamak istiyordu. Bu amaçla bayram hazırlıklarına devam ediyorlardı. Ancak dün akşam saatlerinde Kazimi Hükümetine bağlı bir güç, Digur beldesinde Êzdîxan Asayişine müdahale etti.

Irak, yönetimimizle konuşmadan doğrudan bir saldırı başlattı. Burada siviller ve Êzidîxan asayiş güçleri yaralandı. Saldırıdan sonra asayiş merkezini kontrol altına almak istediler, ancak Êzdîxan Asayiş Güçlerinin sağ duyulu davranması nedeniyle savaş olmadı. Bu çatışmaya son vermek için çaba sarf edildi. Ancak dün gece saat 02.00’de bir grup Irak askeri, Tılizêr beldesine bağlı Cidal yolunda Êzdîxan asayiş güçlerini alıkoydu.

Bunun sonucunda yeniden bir çatışma başladı. Saldırı, Êzdîxan asayişiyle sınırlı kalmayıp, Êzidîlerin iradesini kırmayı amaçladı ve Irak YBŞ ve YJŞ’nin kontrolündeki bölgelere bir grup asker gönderdi. Bunun sonucunda bir çatışma çıktı. Açıklama yaptığımız şu sıralarda Irak ordusunun Êzdîxan güçlerimize saldırıları devam ediyor.

Bu temelde, bu saldırıların en vahşi şekilde devam ettiğini halkımıza ve dostlarımıza ifade ediyoruz. Bu saldırılar Türk devletinin planlarıdır ve halkımızın iradesini kırmak istemektedir. Irak ordusu bu saldırıda Türk ordusu gibi davranıyor ve bu saldırının KDP ve Türk devleti tarafından koordine edildiği görünüyor.

Biz Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak kamuoyuna Êzidî halkının kendilerine yönelik 74 fermana nasıl boyun eğmediğini ve bu saldırılara da sonuna kadar direneceğini bildiriyoruz. Direnmekten, halkımızı ve kazanımlarımızı korumaktan başka hiçbir yolu seçmeyeceğiz.

Son olarak halkımızı ve tüm kesimleri bu saldırılara karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Şengal’e yönelik bu saldırı, bundan önceki fermanlardan, planlardan ve 9 Ekim anlaşmasından bağımsız değil. Bu saldırı, Mesrur Barzani’nin Erdoğan ile görüşmesinin ardından başladı. Bu nedenle tüm gençlerimizi bu direnişe katılmaya ve savunma güçlerini desteklemeye çağırıyoruz. Bu direniş zaferimize kadar devam edecek, çünkü Irak, çıkacak herhangi bir çatışmadan kendilerinin sorumlu oldukları konusunda bilgilendirildi.”