Şengal’de 4 Nisan vesilesiyle çiçek ve fidan dikilecek

YBŞ ve YJŞ savaşçıları Şengal'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü 4 Nisan'ı bulundukları her noktada çiçekler ve fidanlar dikerek karşılamaya hazırlanıyor.

Şengalliler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’ı çeşitli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. Özellikle Öcalan’a atfedilen bir bahçede, 4 Nisan’a ilişkin bazı çalışmalar yapılması bekleniyor.

4 Nisan 2015’te Deriye Kersê'de inşası başlayan Önder Apo Bahçesi (Baxçê Serok Apo), bir yıl sonra 4 Nisan’da kitlesel bir şekilde açılışını gerçekleştirmiş, 2017 yılında ise Türk savaş uçakları tarafından bombalanmıştı.

Aynı yıldan itibaren yeniden inşa edilen bahçede, bir yandan peyzaj çalışmaları yürütülürken, bakımını üstlenen YBŞ’liler, bu yılki 4 Nisan’ı koronavirüs salgını nedeniyle bahçede kendi aralarında kutlayacaklar.

Kutlamalar bununla sınırlı kalmayacak. Şengalliler, 4 Nisan'ı kendi evlerin ve bahçelerinde kutlayacak.

YBŞ'li Helses Koço, özellikle 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarından sonra, 2015’ten itibaren Öcalan’ın doğum gününü kitlesel olarak kutladıklarına dikkat çekti.

Koço, "2015'te Derîye Kersê'de Önder Apo'nun doğum günü için bahçe yapmaya başlamıştık, burada emek verdikten ve felsefesini tanıdıktan sonra 4 Nisan'ın halk olarak bizler için ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini anladım" diye konuştu.

Koço, şunları ekledi: "4 Nisan özellikle hem Şengal halkı ve hem de Şengal savaşçıları için kutsal bir gündür anlam ve önemi büyüktür. 4 Nisan Êzidi halkı için kutsal birgündür. 4 Nisan'ın Önder Öcalan'ın özgürlüğüne vesile olmasını istiyoruz. Çünkü 4 Nisan sayesinde bizler bugün fermanlara karşı kendimizi savunmayı ve korumayı öğrenebildik.”

4 Nisan'ın tüm halklara kutlu olmasını dilediğini belirten Koço, Şengal halkının “Ferman” ardından göçe maruz kaldığını, Şengal'e geri dönen yurttaşların da 4 Nisan'ı kitlesel kutladığını ifade ederken, şöyle konuştu: "4 Nisan'ı Şengalliler kutlu olarak gördüklerini göstermek için ağaç, çiçek ekip kutlama yaparak geçiriyorlar. Şengal'de yapılan kutlamalar doğal bir şekilde gelişirken bayram ve bir halkın doğuşu şeklinde kutlanıyor. Biz YBŞ savaşçıları olduğumuz heryerde çiçekler, ağaçlar ekeceğiz."

Koço, sağlık koşulları nedeniyle kitlesel kutlamalar gerçekleşemeyecekleri için üzgün olduklarını belirtti.