AB’den Güney’deki gazeteci yargılamalarına yönelik açıklama

Güney Kürdistan’da gazeteciler ve aktivistlere yönelik alınan son mahkeme kararını eleştiren AB açıklamasında, adil yargılama ve ifade özgürlüğü dahil birçok konuda haklara saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı.

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde Kürt gazeteciler Şerwan Şerwani, Guhdar Zebari ve Ayaz Karam ile aktivistler Şivan Saeed Omar ve Hariwan Issa, Nisan ayında iki gün boyunca 9 saatte yakın süren bir duruşmanın ardından 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu karar daha sonra Güney Kürdistan’daki temyiz mahkemesince de onanmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Irak Delegasyonu tarafından yayınlanan açıklamada, Güney Kürdistan’da muhalif gazeteciler ve aktivistlere yönelik baskılara dikkat çekildi. Irak Delegasyonu’nun yanı sıra AB ülkelerinin Irak’taki diplomatik temsilciliklerinin gelişmelerden kaygı duydukları belirtilen açıklamada, basın özgürlüğünün demokratik, şeffaf ve güvenilir kurumlar için zorunlu olduğunun altı çizildi.

Mahkemenin aldığı kararın Güney Kürdistan’da farklı seslerin duyurulması ve gazetecilerin korkmadan mesleklerini icra edebilmesine engel olduğu vurgulanan açıklamada, mahkemelerde getirilen suçlamalara da değinildi. Kimi gazetecilerin Hewlêr’deki Alman Konsolosluğu veya sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinin dahi iddianamede yer aldığı kaydedilen açıklamada, bunun endişe verici olduğu dile getirildi.

Açıklamada, Irak’taki AB Delegasyonu olarak Güney Kürdistan hükümetinin insan hakları, adil yargılanma, ifade ve basın özgürlükleri gibi konulardaki sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı da yapıldı.