AKP’nin betonlarına direniyor

Van’da kalan çınar ağacı ve son Van Evi, betonlaşmaya karşı direniyor.

Van’ın en önemli tarihi figürlerinden olan Van Evlerinden sadece bir tanesi kaldı. Van’da tüm ağaçlardan geriye yüz yıllık çınar ağacı kaldı, o da şimdi koruma altına alındı.

Van, özellikle 2011 depreminin ardından AKP tarafından kentsel dönüşüm projeleri adı altında kent beton ve inşaat alanına çevrildi. Özellikle kayyum atamalarından sonra neredeyse inşaat yapılmadık alan bırakılmayan kenttin tarihi dokusu ve yeşil alanları da yok oldu.

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, kerpiç, saman evlerin insan sağlığı için daha uygun olduğunu belirterek, betonlaşmayla insan sağlığının hiçe sayıldığını söyledi. Kalçık, ‘Ne kadar beton o kadar para’ mantığıyla hareket edildiğini kaydederek, “Ta Urartulardan kalmasına rağmen bugüne kadar varlığını sürdüren Van Evlerini tamamen yok ettiler. Bu Van’a yapılan çok büyük bir kötülüktür. Yeşil alanlar tamamen yok edildikten sonra kalan son ağacı ise alay eder gibi koruma altına alıyorlar. Keşke tüm yeşil alanları daha önceden koruma altına alsalardı” dedi.

ATİK: TARİH YOK EDİLDİ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Mihail Atik ise Van’ın deprem fay hatları üzerinde yerleşik, mevsim geçişleri keskin bir coğrafyada bulunduğunu hatırlattı. Bundan dolayı yapılaşmanın başladığı ilk tarihlerde insanların kent ekolojisine ve deprem gerçekliğine en uygun olacak şekilde; yazları serin, kışları sıcak evler inşa ettiğini belirten Atik, “1900’lerin başında artık Van kendine özgür bir mimari anlayış geliştirdi ve bu yapılanma günümüz evleri kadar insan yaşamı için pratik değilse de rutubet ve romatizma gibi hastalıklara karşı daha sağlıklıydı. Van şehir merkezi zemin etüdü açısından ciddi risk oluşturmasına karşın iki katlı olarak inşa edilmesi depremler açısından daha güvenilirdi. Bunun etkilerini hala ayakta duran örnekleri ile açıklayabiliriz” şeklinde konuştu.