Amed’de ilk Newroz ateşi yakıldı

Newroz’a sayılı günler kala Amed’de ilk Newroz ateşi yakılıp, etrafından halaylar çekildi.

Amed Newroz Tertip Komitesi, bu yıldı ilk Newroz ateşini yakarak, kutlamaların startını verdi. Newroz ateşi Komite tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar İlçe Örgütü binası bahçesinde yapılan açıklama sonrası yakıldı.

Kutlamaya aralarında HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun’ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Partinin bahçesine “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim”, “Kadınlar isyanlarıyla Newroz ateşini harlayacak”, “Newroz halklar için mücadele, Kürtlerin birliği için sözdür” ve “Newroz ateşini harlandırın, tecridi kırın” yazılı pankartlar asıldı.  

Açıklamayı Tertip Komitesi Başkanı olan HDP Amed İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner ile Komite üyesi Zelal Bilgin birlikte yaptı. 

Ülke içinde ve dışında baskı, gözaltı, tutuklama ve savaş politikalarıyla bu yıl Newroz’u karşıladıklarını dile getirerek sözlerine başlayan Bilgin, Türkiye halklarının Newroz'unu kutladı. Newroz'un bir barış çağrısı olduğunu söyleyen Bilgin, "Bütün halkımızı Newroz hazırlıkları yaparak direnişe çağırıyoruz" dedi.

NEWROZ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner ise, geçen yıl salgın nedeniyle kutlayamadıkları Newroz için Amed Valiliği’ne başvuru yaptıklarını paylaştı. Söner, "Demirci Kawa'nın yaktığı ateş bugün de sürüyor. Biz Newroz'un barış, adalet ve demokrasi olduğunu biliyoruz. Bütün herkes Newroz'unu kutlamalı. Melayê Cizîrî,, Ahmedê Xanî ve Seydaye Cegerxun'un yolunda Newroz'umuzu kutlayalım" diye konuştu. 

ATEŞİN ETRAFINDA HALAYA DURULDU 

Yapılan açıklamanın ardından Newroz ateşi tutuşturulup, etrafında halaya duruldu. O anlarda sık sık  "Newroz'un kutlu olsun Başkan Apo", "Newroz piroz be" ve "Bijî berxedana zindana" sloganları attı.  

Kutlama yakılan ateşin üzerinden atlanmasıyla son buldu.