Askerler öldürdü, savcı şikayet dilekçesini işleme dahi koymadı

Bitlis’te 30 Kasım’da askeri zırhlı aracın çarptığı 11 çocuk babası Turan Satı, aracında sıkışarak yaşamını yitirdi. Satı’nın ailesi ve köylüler, askerlerden şikayetçi olmak isteyince Adilcevaz Başsavcısı şikayet dilekçesini işleme dahi koymadı.

İnsan haklarının, hukukun ve demokrasinin rafa kaldırıldığı Kürdistan illerinde hak ihlalleri devam ediyor. OHAL uygulamalarının devam ettiği Bitlis ve ilçelerinde halkın can güvenliği ortadan kaldırılmış durumda. Bitlis’in Adilcevaz Qerekeşiş (Yarımada) köyünde yaşayan 40 yaşındaki Turan Satı, 30 Kasım tarihinde saman yüklü kamyonuyla seyir halindeyken, Bitlis-Tatvan karayolunda askeri aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Turan Satı’nın 3 ile 16 yaş arasında 11 çocuğu yetim kaldı. Ailesini geçindirmek için gece gündüz kamyonuyla yük taşıyan Satı hayatını kaybettikten sonra ailesi ve köylüler, askerlerden şikayetçi olmak isteyince Adilcevaz başsavcısının Satı’nın ailesinin ve köylüsünün şikayet dilekçesini işleme koymadı.

KAZA DEĞİL, CİNAYET

Güvenlik gerekçesi ile adını vermek istemeyen Satı’nın bir köylüsü, yaşananları şu şekilde anlattı: "Biz köylüler, merhumun ailesiyle birlikte askerlerden şikayetçi olmak istedik. Askerlerin ihmali sonucu bir insanımız yaşamını yitirdi. Üstelik Turan’ın 11 çocuğu da yetim kaldı. Bugün bu çocuklar babasız kaldı. En küçüğü 3, en büyüğü 16 yaşında. Bu çocukların günahı ne?

Turan’ın yaşamını yitirdiği olay, kaza değil, bir cinayettir. Askeri araçlar yollarda ışıklarını yakmadan gidiyor. Bundan dolayı askeri aracın çarptığı kamyondan köylümüz Turan yaşamını yitiriyor. Bu cinayet gibi kazada, devlet sorumluları koruyor ve şikayetçi olmamızı engelliyor. Ayrıca Bitlis Valisi, askeri yetkililer ve diğer devlet yetkilileri de köyümüze gelerek, askerden şikayetçi olmamamızı istediler."