BM’den Güney Kürdistan’da giderek artan baskılara tepki

Birleşmiş Milletler, Federal Kürdistan bölgesinde keyfi tutuklamalar, adil olmayan davalar, gazeteciler ve insan hakları savunucularına yönelik gözdağına tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan BM, “Geçen yıl, Kürt yetkililerin eylemlerini eleştiren gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve göstericiler sindirildi, tehdit edildi, taciz edildi veya keyfi olarak gözaltına alındı ve tutuklandı” dedi.

BM’ye göre bir yıl içerisinde toplam “33 erkek, gazeteci veya aktivist, nedenini bilmeden, avukata erişimi olmadan ve aileleri uzun süre sonra bilgilendirilerek tutuklandı."

Nihayet serbest bırakılanlar arasında “en az 5 kişinin yeniden başka suçlamalarla tutuklandığını” ifade eden BM, bu durumun “adli sistemin, oto-sansüre zorlamak için araçsallaştırıldığını düşündürttüğünü” kaydetti.

BM özellikle beş kişinin durumuna dikkat çekiyor: Gazeteciler Ayaz Kerim, Kohidar Zebari ve Şerwan Şerwani ile aktivistler Şivan Said ve Harwian İsa. Bunlar “casusluk”, “eyleme ve Kürdistan’ı istikrarsızlaştırmaya teşvik” gibi suçlamalarla mayıs ayında 6 yıl hapse mahkum edilmişti.

İnsan Hakları Gözlemevi HRW’ye göre haklarındaki suçlamalar, sanal ağlardaki paylaşımları ve “gizli tanıklara” dayandırılıyor.

Gazetecilerden Şerwani, yolsuzluğa ilişkin haberleri ile dikkat çekerken, tutuklanmadan önce Facebook sayfasında Başbakan Mesrur Barzani’yi eleştiren paylaşımda bulunmuştu.

Mayıs ayında Temyiz Mahkemesi, beş kişinin Alman ve Amerikan konsolosluklarını ziyaret ettiğini öne sürerek "casusluğu" suçlamasını sürdürmüştü.

Almanya Konsolosluğu “saçma referans” diyerek yanıt verirken, ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık insan hakları raporunda üst düzey Kürt yetkililerin siyaseten hassas vakaları etkilemekle suçladı.