DFG'den Ocak raporu: 1 tutuklama, 5 ceza, 4 gözaltı

DFG'nin gazetecilere dönük baskılara ilişkin açıkladığı Ocak ayı raporunda, 5 gazeteciye hapis cezası verildiği, 1 gazetecinin tutuklandığı, 4 gazetecinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere dönük baskılara ilişkin Ocak ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, AKP-MHP iktidarının kendi yandaşlarını gazeteci olarak görürken, toplumun sesi olan gazetecileri ötekileştirerek “terörist” ilan ettiği vurgulandı.  

 'TÜRK YARGISI GAZETECİLERE KARŞI SOPA GÖREVİNDE'

Türk yargısının basın emekçilerine karşı bir sopa gibi kullanılmaya devam edildiğinin belirtildiği raporda, şunlar ifade edildi:
“Gözaltı ve tutuklamalar hız kesmiyor. Yapılan bir haber, alınan bir röportaj, çekilen bir görüntü veya fotoğraf halen tutuklama gerekçesi olabiliyor. Tüm toplum gazetecilerin özgürlüğünü isterken, yargı tam tersi bir tavır takınıyor. Geride bıraktığımız ayda da bu durum devam etti. Cezaevindeki gazetecilere yenileri eklendi. Mevcut tabloda onlarca meslektaşımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunuyor. İktidar-yargı ikilisinin bu tutumundaki ısrarı basın özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracak bir boyuta getirdi. Bir kez daha çağrımızı yineliyoruz; tutuklu tüm gazeteciler vakit kaybetmeden serbest bırakılmalıdır. İktidar gazeteciliği kontrol altına almakta ne kadar ısrarlıysa, bizler de mesleğimizi korumakta en az o kadar ısrarlıyız."

‘BASKILAR SONUÇ VERMEYECEK'

Raporda, şu ifadelere de yer verildi:
"Öyle ki AKP-MHP iktidarı gazetecileri kontrol altına almaya çalışan ilk güç değil. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde geçmişten günümüze egemenler gazeteciliği kontrolü altında tutmaya çalıştı ancak amaçlarına ulaşamadı. Çünkü gazetecilik toplumun vicdanıdır ve bu vicdanı zapturapt altına almak imkansızdır. Hiç şüphesiz günümüzde de benzer bir sonuç ortaya çıkacaktır. Baskılar gazeteciliği bitiremeyecek, gerçekleri yok edemeyecek, doğruların halka ulaştırılmasını engelleyemeyecektir. Bu temelde mevcut iktidarın da tüm baskılarının beyhude bir çabadan öte olmadığını vurguluyor, gazeteciliğin her şart ve koşulda var olmaya devam edeceğini belirtiyoruz."

OCAK RAPORUNDAN

DFG, Ocak ayı raporundaki istatistikleri ise şöyle açıkladı:
"* Gözaltına alınan gazeteciler: 4
* Tutuklanan gazeteciler: 1
* Saldırıya uğrayan gazeteciler: 6
* Kötü muamele: 1
* Haber takibi engellenen gazeteciler: 4 olay
* Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 6
* Hakkında dava açılan gazeteciler: 2
* Cezalandırılan gazeteciler: 5 kişiye 12 yıl 4 ay 12 gün hapis cezası  
* Yargılaması devam eden gazeteciler: 30 dosya, 46 gazeteci
* Cezaevlerindeki gazetecilere yönelik ihlaller: 3
* İlan reklam cezası verilen gazeteler: 1 gazeteye 3 gün ilan kesme
* RTÜK cezaları: 2
* İnternet erişim engeli: 30 haber
* Tutuklu gazeteci sayısı (06 Şubat 2021 itibarıyla): 88."