DTK ve DBP heyeti tecride karşı Dersim'de

Dersim'de halkla bir araya gelen DTK ve DBP, tecride karşı mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş genel başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Dersim'de 18-24 Haziran tarihleri arasında yapacakları ziyaretlere ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü’nde açıklamada bulundu.
“Faşizme karşı direnişi büyütelim” pankartının açıldığı toplantıda Öztürk ve Aydeniz konuştu.
HDP'ye gerçekleştirilen saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ı anarak sözlerine başlayan Öztürk, demokratikleşme için büyük fedakarlıklarla uzun yıllardır mücadele ettiklerini söyledi. Öztürk, “Kısa sürede saldırılar yoğunlaştırıldı, 'tasfiye edeceğiz, bitireceğiz' anlamında birçok şey söylendi. Bugüne kadar bir sonuç alamadılar. Haklı bir dava yürütüyoruz. Kürt halkı için tek değil, Türkiye coğrafyasında yaşayan tüm halklar için eşit, özgür bir şekilde yaşamak dışında bir şansımız yok” dedi.
Dersim’in tarih boyunca direniş içinde olduğuna işaret eden Öztürk, “Hiçbir zaman boyun eğmemiştir. Sistem yok etmeye çalışsa da hiçbir zaman boyun eğmeyen bir bölgedir. Seyit Rıza ve yoldaşlarının tarihe adını ve miras bıraktığı bir yerdir. 6 günlük bir programımız var. Ailelerimiz ve halkımızla bir araya geleceğiz. Onların görüşleri, önerileri varsa onları alacağız. Önümüzdeki süreçlerde de bu öneriler, görüşler doğrultusunda bir adım atacağız” dedi.

'YAŞANANLARIN SEBEBİ TECRİTTİR'

Aydeniz ise Sakine Cansız’ı anarak sözlerine başladı. Aydeniz, "Türkiye’de son 6 yıldır yaşananların sebebi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit. Bu tecrit İmralı’daki işkence sistemiyle başlayıp, bütün cezaevlerine sonra da topluma yayıldı” ifadelerini kullandı.
Çözümsüzlüğü dayatanların tecridi daha çok ağırlaştırdığına değinen Aydeniz, “Bunun üzerinden de savaş politikasını, Türkiye’yi faşizmle kurumsallaştırmayı önlerine koyuyorlar. Sayın Abdullah Öcalan 22 yıldır tecrit altında fakat eşi benzeri olmayan bu tecride rağmen Öcalan’ın sesini bir şekilde toplumla buluşturduğunda, toplumsal barışın, umudun oluşacağını defalarca yaşadık. Sayın Abdullah Öcalan’ın önü açılırsa ‘bir haftada çözerim’ sözleri çok kıymetli ve önemlidir. Sayın Abdullah Öcalan Kürt sorunu çözümünde birinci aktördür. Tecride karşı Kürt ve Türkiye halkları olarak birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşılık başlatılan açlık grevlerinin 204 gündür devam ettiğini hatırlatan Aydemir, “Açlık grevlerinin birinci amacı tecridin kırılması ve Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması. Biz de bunu Newroz ve 8 Mart alanlarında çok net söyledik. Bu anlamda Dersim’de mahalle, köy, ev, STÖ’ler ile halkımıza bir araya geleceğiz. Hem süreç tartışacağız, hem de karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız” dedi.