Enfal soykırımında hayatını kaybedenler anıldı

Saddam rejimi tarafından Kürtlere karşı yürütülen “Enfal” isimli soykırım harekatında hayatını kaybedenler Güney Kürdistan’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

“Enfal” adıyla Kürtler karşı yürütülen soykırımın 34’üncü yıldönümünde hayatını kaybedenler anıldı.

Kürt soykırımı 1988’den şubattan eylüle kadarki süre içerisinde gerçekleşti. Dönemin diktatörü Saddam Hüseyin tarafından soykırımın emri verildi, kuzeni Ali Hasan El Mecid tarafından yürütüldü. Soykırım saldırılarında 180 bini aşkın Kürt sivil katledildi. Bu soykırım saldırılarının en bilineni 16 Mart 1988’de Halepçe’ye yapılan kimyasal bombardıman oldu.

Güney Kürdistan’da 14 Nisan Kürt soykırımının yıldönümü olarak ilan edildi.

IRAK HÜKÜMETİ TAZMİNAT ÖDEMELİ

Bu yıl da birçok kentte anma etkinlikleri gerçekleşti. Halepçe Şehit ve Enfal Mağdurları İdaresi soykırımın 34. yıl dönümü kapsamında, soykırım anıtına çelenk bıraktı.

Törende konuşan Halepçe Şehit ve Enfal Mağdurları İdaresi Genel Müdürü Kameran Mustafa “Irak ve Kürdistan Bölgesi Yönetimini Enfal katliamını ciddiyetle ele almaya ve Irak hükümetini Irak parlamentosunun Enfal’i soykırım olarak tanıma kararına uymaya ve mağdurlara tazminat vermeye çağırıyoruz” dedi.

ÇEMÇEMAL’DE ANMA

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde Enfal anıtı önünde bir tören yapıldı. Törende bir çok kurum temsilcisi ile katliamlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının mesajları okundu. Tören sırasında ayrıca bir sergi açıldı.

AZADİ HAREKETİ: ULUSLARARASI YARGILAMA GEREKİYOR

Kürdistan Özgürlük Hareketi (Tevgera Azadî ya Civaka Kurdistanê), soykırımın 34’üncü yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada, “Kürt hükümetleri şimdiye kadar Enfal katliamını dünya gündemine taşıyarak soykırım olarak tanınmasını sağlayamadı. Ciddi adımlar atılarak bir daha böyle bir soykırım yaşanmaması için Irak’ın uluslararası alanda yargılanması sağlanmalıdır” dedi.

Açıklamada, “Tevgera Azadi olarak, şehitlerin kanına sonuna kadar sahip çıkıyor ve Enfal katliamı mağdurlarının taleplerini destekliyoruz. Kürtlerin başına yeni Enfaller ve katliamlar gelmemesi için her yıl anıtlara çelenk bırakmak yerine halkımızın taleplerini dile getirmemiz ve işgale karşı birlikte durmamız gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

GERMİYANLI MAĞDURLAR RESMİ KUTLAMAYA KATILMAYACAK

Germiyan’da soykırım mağdurları hükümetin düzenlediği anma programlarına katılmayacaklarını belirtti. Mağdurlar, katılmama gerekçelerini, suçlularının cezalandırılmaması ve korunması olarak açıkladı.

Soykırım saldırıları sırasında birçok Kürt yurtseverin hapsedildiği ve katledildiği Nugre Selman zindanına giden Germiyanlı mağdurlar burada da bir anma töreni düzenledi.