Exo: İşgal saldırıları bir an önce durdurulmalı

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarına karşı giden barış heyetinden, Dr. Mechthild Exo, “Burada birçok engellemeyle karşılaştık. Birçok delegasyon üyesini kendi ülkelerine geri gönderdiler. Kürdistan’a giremediler" dedi.

“Buraya çatışmanın yayılması ve Türkiye’nin işgali nedeniyle geldik. Bu saldırganlığın, savaşın; demokrasi, özgürlük, kadın hakları ve ekolojik düşünceye karşı olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki saldırı, Kürdistan ve halkına ve doğasına bir saldırıdan çok daha fazlasıdır, bir işgaldir” diyen Dr. Mechthild Exo, şöyle devam etti: “Sadece Kürt halkı için değil bizim için de Türkiye’nin saldırısını durdurmak çok önemli ki bölgede demokratik, kadın özgürlük hareketleri ile birlikte özgür ve onurlu ortak bir yaşam kurabilelim. Bu nedenle kararlılıkla Kürt halkının yanında yer alıyoruz.

Kadın kırımı yaşayan insanlarla birçok ortak nokta görüyorum. Avrupa ve diğer Avrupa ülkelerinde bizler de kadın kırımına karşı mücadele ediyoruz.

Burada kadınların yaşadıkları çok daha kötü. Burada çok sayıda kadın cinayeti var ve Kürtlere yönelik baskı politikaları ve işgal kadınların durumunu çok daha kötü hale getiriyor. Mevcut durum çok tehlikeli ve kadını ve tüm toplumu tehdit ediyor. Kadınlar bunu anlıyorlar ve çok acılar çekmelerine rağmen direnişte kararlılar. Çocuklarını kaybetmiş, doğanın, yurtlarının ve bağlı oldukları toprağın yok edildiğini görüyorlar. Güçlüler, kendilerini eğitiyor, birleşiyor, birbirini örgütlüyor ve işgale karşı direnişi inşa ediyorlar.

Burada birçok engellemeyle karşılaştık. Birçok delegasyon üyesini kendi ülkelerine geri gönderdiler. Kürdistan’a giremediler. Başka gruplarla görüşmemizi engellediler. Bizim burada olmamızı istemiyorlar.

Bundan daha kötüsü Türkiye’nin yaptığı şeylere izin vermeleridir. Türkiye’nin üs kurmasına, bombardıman yapıp insanları öldürmesine, SİHA saldırılarına, ağaç kesimlerine, ormanların yakılmasına izin veriyorlar.

Burada görüştüğümüz herkes Türkiye’nin Kürdistan’ı terk etmesi gerektiğini söylüyor. Bombardıman durmalı ve işgale izin vermemeliler. Halkın sesini dinlemeliler. Şu anda olan şey demokratik değil.”