Güven'in avukatı: Hukuk yok sayıldı, itiraz edeceğiz!

Vekilliği gasp edilerek rehin alınan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in avukatı Serdar Çelebi, hukukun yok sayıldığı bir süreç yürütüldüğünü belirterek, itiraz edeceklerini söyledi.

Milletvekilliği düşürülen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 'KCK ana davası' kapsamında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasından kalan 2 aylık cezasının infazı nedeniyle dün gece gözaltına alınarak tutuklandı.  Güven’in avukatı Serdar Çelebi, ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.
Av. Serdar Çelebi, Güven'in 'KCK ana dosyası' olarak bilinen ve içerisinde birçok Kürt siyasetçinin de olduğu dosyadan kaynaklı milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatarak, söz konusu dosyanın dönemin Fethullahçı savcı ve hakimlerinin oluşturduğu bir dosya olduğunu söyledi. Av. Çelebi, şöyle devam etti: "Yıllar sonra cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan bir kitapçıkta da bu dosyanın FETÖ'cü savcıların hazırladığı kumpas bir dosya olduğunu kamuoyu görmüştü. Bu kitapçıkta Ergenekon, Balyoz ve KCK dosyalarının cemaatin kurduğu kumpaslar sonucu hazırlandığı vurgulanmıştı. Dolayısıyla süreç biraz geriden başlıyor aslında. Sayın Leyla Güven, siyaset yaptığı için o dönemin hükümet konsepti gereği yargılanıp cezalandırılmıştı. Tabii itirazlarımıza rağmen ceza kararı kesinleşmişti."

'ANAYASAYA AYKIRI SÜREÇ YÜRÜTÜLDÜ'

Av. Çelebi, Güven'in ceza aldığı dosyanın anayasaya aykırı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Çünkü anayasaya göre milletvekili iken yargılama yapılamaz. Ama buna rağmen yargılama durdurulması gerekirken devam etti. Ayrıca Meclis bu kararı okumayarak dönem sonuna da erteleyebilirdi. Zira Leyla Güven'in başka bir dosyadan yurt dışı yasağı da var. Kaçma şüphesi yok. Ama kendilerine haber verilmeden, başka bir gündem ile toplanmasına rağmen Meclis'te milletvekilliklerinin düşürülmesi için fezlekeler okundu."
Bazı 'suç' tiplerinde cezası kesinleşen kişilerin davetiye usulü ile de savcılığa çağrılmasının söz konusu olduğunu ifade eden Av. Çelebi, "Sayın Güven, bu dosya kapsamında 4,5 yıla yakın bir tutukluluk süresi geçirdi. Şu anda infaz olarak görünen ceza miktarı 1,5 aylık bir süredir. Dolayısıyla böyle bir durumda savcının 'Kararınız kesinleşti, sizi 10 içerisinde savcılığa bekliyoruz' demesi gerekiyordu. Ama bu usul ile hareket edilmedi. Ayrıca mevzuatta bir yılın altındaki cezaların Ceza İnfaz Kurumu'na girmeden dışarıdan denetimli serbestlik ile tamamlanması gerektiği söyleniyor. Ama maalesef o yolu da tercih etmedi yargı. Birkaç saat içerisinde fezlekeler Meclis'te okundu ve hemen gözaltına alınarak tutukladı. Türk yargı pratiğinde bu durum inanılmaz bir hızdır. O açıdan da çok sıkıntılı bir süreç olduğunu söylemek mümkündür" şeklinde konuştu.

İTİRAZ EDİLECEK

Av. Çelebi, cezanın dışarıdan infaz edilmesi için taleplerinin olacağı bilgisini vererek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Müvekkilimiz muhalif kimliği ile bilinen ve sürekli yargılanan bir siyasetçidir. O yüzden denetimli serbestlik sisteminden yararlanması için itirazlarımız ve taleplerimiz olacaktır. Aynı zamanda Meclis kararının anayasaya aykırı olduğuna dair de anayasa mahkemesine bir itirazımız olacak. Biz anayasa mahkemesinden farklı bir karar çıkacağını bekliyoruz. Tüm itiraz ve taleplerimizi kapsayan sürecin de hızlı işleyeceğini umuyoruz çünkü 2 saat içerisinde vekilliği düşürüp cezaevine atan yargı sisteminin bizim itirazlarımızı da aynı ivedilikle değerlendirip karara bağlayacağına inanmak istiyoruz."