Güvenlik boşluğu saldırılara imkan veriyor

Irak ve Güney Kürdistan’daki güvenlik boşluğunun DAİŞ’in kendisini örgütlemesine ve Türk devletinin saldırılarına zemin verdiğini belirten Tevgera Azadî, Irak ve pêşmerge güçlerini sivil halkın savunulması konusunda gamsız ve tutumsuz kalmakla eleştirdi.

Tevgera Azadî Kerkük Bölgesi Meclisi, DAİŞ çetelerinin son dönemlerde Kerkük ve Germiyan’a yönelik artan saldırısına ve Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamayı Tevgera Azadî Kerkük Bölgesi Meclis üyesi Omer Hacî Hisên yaptı.

DAİŞ çetelerinin Kerkük ve Germiyan’a saldırısı sonucu birçok sivilin şehit ve yaralı olduğunu belirten Hisên, “DAİŞ’in saldırılarının amacı işgal etmek ve Kürdistan üzerinde tehdit oluşturmaktır.  Çünkü büyük bir güvenlik boşluğu görüyorlar. Güvenlik boşluğu DAİŞ’in kendisini tekrar örgütlemesine imkan veriyor. Irak ve pêşmerge güçleri, ortak bir güç oluşturup bölgede DAİŞ’in kökünü getirmediği gibi masum sivil halkın korunması konusunda da gamsız kalmışlardır. Bu saldırılar her iki gücün de yenilgisi anlamına gelmektedir” dedi.

Hesen, açıklamanın devamında, “Tevgera Azadî olarak ortak güç oluşturma iradesi gösterildiği takdirde DAİŞ’in ortadan kaldırılmasının kolay olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısını da kınayan Omer Hacî Hisên, “Türk devleti de DAİŞ’le aynı tarzda sivil vatandaşlara saldırıyor. Türkiye’nin Merwan Bedel ve iki çocuğuna yönelik saldırısı, Güney hükümetinin ve Irak’ın tavırsızlığından alınan cesaretle yapılmıştır” diye ifade etti.

Hisên, Tevgera Azadî adına tüm Irak halkına seslenerek, saldırılar karşısında birlik olmaya;  can, mal mülkün savunulması için ortak güç oluşturmaya çağırdı.