Hantaş'ın katili polis tanığı da tehdit etti

Recep Hantaş'ı katleden Polis Kazım B.'nin, Hantaş’ın arkadaşı Ramazan Yılmaz'ı da tehdit ettiği ortaya çıktı.

Amed'in merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Sümerpark içerisinde 14 Nisan 2019 tarihinde çöp toplarken polis tarafından silahla vurularak katledilen Recep Hantaş (20) cinayetine ilişkin polis Kazım B. hakkında "olası kastla öldürmek"ten açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan polis Kazım B. ve avukatı Mustafa Demir ile Recep Hantaş'ın abisi Efe Hantaş ve avukatları Mehmet Öner, Ercan Yılmaz ile Yakup Güven katıldı.
Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler ise mahkeme başkanının talimatı ile salona alınmadı.  

TANIK POLİSLER DİNLENDİ

Duruşmada Murat Salaman, polis S. E. ve Hantaş'ın vurulduğu sırada yanında bulunan arkadaşı Ramazan Yılmaz tanık olarak dinlendi. İlk olarak dinlenen Murat Salaman, verdiği beyanlarında gece saat 02.00 sıralarında balkonda sigara içerken önce 'dur kaçma' sesi duyduğunu, sonrasında silah seslerinin geldiğini belirtti. 'Polis' şeklinde bir ses duymadığını söyleyen Salaman, daha sonra içeri geçtiğini, olaya ilişkin bilgi ve gördüklerinin bunlarla sınır olduğunu dile getirdi.  
Sonrasında polis S. E.'nin beyanları alındı.

 'ÜZERİMİZE ATEŞ ETTİLER'

Duruşma tanıklardan Ramazan Yılmaz'ın dinlenmesi ile devam etti. Yılmaz, şunları anlattı: "Ben ve rahmetli arkadaşım akşamları hurdaya çıkıyorduk. Arkadaşımla işimizi bitirip, araçları dükkana bıraktıktan sonra yemek yemek amacıyla parka gittik. Yemek yediğimiz sırada polisler geldikleri gibi bizim üzerimize ateş etmeye başladılar. Korkup, panikleyerek  kaçmaya başladık. Ayağım taşa takılarak yere düştüm. Yanıma gelen bir polis ayağı ile belime vurarak, 'Amirim, amirim bu yaşıyor. Ne yapalım?' diye sordu. Amiri de 'arabaya atın' dedi. Üzerimizde iş elbisesi vardı. Hava soğuk olduğu için başımızda şapka ve elbisenin kapüşonu vardı. Üzerimizde kesici veya delici alet yoktu, belki elimizde sadece çöp eldiveni vardı."  

KARAKOLDA TEHDİT

Mahkeme başkanının, anlatımlarının hazırlık sürecindeki beyanları ile çeliştiğini söylemesi üzerine tanık Yılmaz, "Hazırlıktaki ifademi kabul etmiyorum. Karakolda beni 'arkadaşını nasıl öldürdüysek, seni de öyle öldürürüz' diye  tehdit ettiler. Polislerden birinin üzerinde şapka ve siyah bir elbise vardı. Elbiselerinden polis oldukları anlaşılmıyordu. Yanımıza gelirken de polis olduklarını söylemediler. Recep'in nasıl vurulduğunu görmedim, çünkü ben o esnada yerde yatıyordum" yanıtı verdi.
Tanıkların dinlenmesinin ardından söz verilen iddia makamı, okunan belgelere ve alınan tanık beyanlarına bir diyeceklerinin olmadığını söyledi. Sanık Kazım B. da, tanık beyanlarındaki aleyhe olan hususları  kabul etmediğini ifade etti.
Söz verilen Hantaş Ailesi avukatı Mehmet Öner ise tevsi tahkikat ve gazetecilerin duruşma salonuna alınmamış olması nedeniyle 'reddi hakim' talebinde bulundu. 

 DURUŞMA ERTELENDİ

Avukatların 'reddi hakim' talebi üzerine duruşmaya ara veren mahkeme başkanı, salonu boşalttı. Heyet, sonrasında açıkladığı ara kararlarında bu yönlü talebi üzerine sanık polis Kazım B.'nin duruşmalardan vareste tutulmasına karar kıldı. Mahkeme, yasada belirtilen gerekçelerden biri belirtilmediği için 'reddi hakim' talebinin ise reddine karar verip, Diyarbakır 8. Ağır :Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilebileceğine, diğer tanıkların beyanlarının alınması için bulundukları illerdeki talimat mahkemelerine müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı 31 Mart 2022 tarihine erteledi.