Hasta tutsak Demhat kalp krizi geçirdi

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Seyfettin Demhat, kalp krizi geçirmesine rağmen hastaneye yatırılmadığı ve ailesine haber verilmediği ortaya çıktı.

Türkiye cezaevlerindeki siyasi hasta tutsakların durumu giderek ağırlaşırken, cezaevlerindeki kötü koşullar nedeniyle sayıları artmaya devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) 29 Nisan ayında açıkladığı rapora göre, 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunuyor. 2021 yılı içerisinde en az 46 hasta tutsak cezaevinde, 3 ağır tutsak ise tahliye edildikten sonra kısa sürede yaşamını yitirdi. 

SÜREKLİ ATAK GEÇİRİYOR

Bu hasta tutsaklardan biri de Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Seyfettin Demhat. 26 yıl hapis cezası alan Demhat, 8 yıldır cezaevinde bulunuyor. Demhat, FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı nedeniyle sürekli atak geçiriyor. Geçirdiği ataklar nedeniyle kalp krizi geçiren Demhat, hastaneye kaldırılmasına rağmen aynı gün aynı gün cezaevine geri getiriliyor.

Tutsak Seyfettin Demhat’ın kardeşi Şengül Martı, abisinin durumu pek iyi olmadığını söyledi.  Martı, FMF hastalığı nedeniyle abisinin göz damarlarının patladığını, boyunda ve belinde fıtık çıktığını belirtti.

‘BİZE HABER VERİLMEDİ’

Abisinin kalp çarpıntısına neden olan kronik hastalığından dolayı ikinci kez kalp krizi geçirdiğini söyleyen Martı, “Kalp krizi nedeniyle hastaneye götürülmüş ama bizim hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Aynı gün cezaevine geri getirmişler. Kalp krizi geçirmesine ve hastaneye götürülmesine rağmen bize hiçbir şekilde haber verilmedi.  Kalp krizi geçirdiğini çok daha sonra abim bize söyledi. Abimin bu hastalığı nedeniyle cezaevinde kalmaması gerekir. Daha iyi koşullarda bakılması gerekiyor. FMF hastalığını tetikleyen en önemli etkenler stres, fiziksel yorgunluk, düzenli beslenmeme ve düzenli uyumamadır. Fakat cezaevi koşullarında bunların hiçbiri mümkün değil. Ve bütün bu olumsuz etkenler sürekli atak geçirmesine sebep oluyor” diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.