Herkes talepleriyle 1 Mayıs’a gidiyor

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da emekçiler, 1 Mayıs’ı savaş, ekonomik kriz ve yoksulluğun gölgesinde kutlamaya hazırlanıyor.

SES Hakkari Şube Eşbaşkanı Remiz Özer, iktidarın, açlıkla terbiye etmeye çalıştığını söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Remzi Özer, Hakkari’de OHAL kanunlarının uygulandığını belirterek, Hakkari Valiliği 1 Mayıs kutlamasını il dışında olan otogar alanını gösterdiğini söyledi.

Özer, şöyle konuştu: “1 Mayıs etkinliği için Valilik ve diğer ilgili kurumlarla birebir görüşmelerimiz oldu. Yer ve saat konusunda seçeneklerimizi sunduk ama halktan kopuk 1 Mayıs’ın hiçbir anlamı yok. Bize seçeneklerimiz arasında olmayan il dışı denilecek kadar uzak olan otogar gösterildi. Bu hukuksuzluk yıllardır mevcut. Emekçilere reva görülen bu durumu şiddetle kınıyoruz. Mevcut iktidar, insanları açlıkla terbiye etmeye çalışıyor ama bir gün mutlaka hesap verecek.”

GAZETECİLER DE SÖMÜRÜLÜYOR

Gazeteci Salih Sertkal, Türkiye’de diğer emekçiler gibi gazetecilik koşullarının her geçen gün daha ağırlaştığını söyledi.

Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda her yıl geriye gittiğini anımsatan Sertkal, “Türkiye’de işsiz gazeteci sayısı her geçen gün artıyor. Devletin baskısının yanı sıra çalışma koşulları ve zorlaşıyor. Gazetecilik bu ülkede yıpranmaya payı en fazla olan meslek fakat buna karşın verilen emeğin karşılığının asla alınmadığı meslek gruplarının başında gelmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen doğrudan, haktan, mazlumdan yana olan ve bu uğurda kalemine asla ipotek koymadan tüm gözaltı, tutuklama, yıldırma politikalarına rağmen gazetecilik yapmaya çalışan basın emekçilerinin 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı’nı da kutluyorum” şeklinde konuştu.

ATAMAYI BEKLEYEN ÖĞRETMENLER DE

Tarihi öğretmeni Adem Demir, yaklaşık 10 yıldır atamayı bekliyor. Atanmayan Demir, başta Van olmak üzere birçok kente ücretli öğretmenlik yaptı.

1 Mayıs’ta başta atanamayan öğretmenler olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin birlik olması gerektiğini söyleyen Demir, şunları dile getirdi: “Şu an ücretli öğretmenlik yapıyorum. Devletin bize verdiği ücret asgari ücretin çok çok altında. Bu ücretle yaşamaya çalışıyoruz. Bu gün açlık sınırı 6 bin TL’ye kadar çıktı. Biz emekçiler yıllardır sömürülüyoruz, emek veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Bu sömürü sistemine karşı emekçilerin 1 Mayıs’ta alanlarda olması gerekiyor. Eğer işçi ve emekçiler birleşirse bu sömürü sistemi gider.”