Hewlêr’de protesto: Türk devleti Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılsın

Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) çağrısı ile Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr’de parlamento önünde Türk işgal saldırıları protesto edildi. Eylemciler, Türk devletinin askeri varlığına son verilmesini istedi.

Türk devleti onlarca yıldır Kürdistan bölgesinde askeri üsler bulunduruyor. Son yıllarda hem askeri üsler hem de işgal alanları genişledi.

23 Nisan’dan bu yana özellikle Metina, Avaşin ve Zap bölgelerine yönelik yeni bir işgal operasyonu başlatıldı.

Köyler sistematik olarak hedef alınarak boşaltılırken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti sessizliğini koruyor.

İşgal saldırılarına karşı ise Güney Kürdistan’da tepkiler büyüyor. KKP, Türk işgal saldırıları ve bölgedeki askeri varlığına karşı Hewlêr parlamentosu önünde bir protesto eylemi düzenledi.

Parlamento önünde eylemciler adına okunan açıklamada “Irak ve Türk devleti arasında sınır güvenliğine ilişkin yapılan anlaşma bozulmalı ve Türk devleti işgalciliğine karşı bir sınır konulmalı. Türk devleti Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmalı” denildi.

Açıklamada uluslararası hukukun ihlali, doğaya verilen zararlar ve orman kesimi hatırlatılarak bunların savaş suçu olduğunu belirtildi.

Doğanın korunmasını isteyen eylemciler, İran devletinin de ihlallerde bulunduğunu ve son olarak bölgenin su kaynaklarını kestiğini belirtti.

KKP açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Kürdistan Bölgesi’nin kötü yönetimi nedeniyle günlük olarak hak ve özgürlükler ayaklar altına alınıyor.  Çalışanlar ve emeklilerin maaşları düşürüldü.  Ayrıca fiyatlar arttı, vergiler vatandaşlar üzerinde ağır bir etkide bulunuyor.”

Açıklama ardından Komünist Parti, Türk devletinin işgal saldırıları ve Kürdistan Bölgesi işçilerinin haklarına ilişkin taleplerini parlamentoya sundu.