HPG: Besta şehitleri mücadele tarihindeki yerini aldılar

Besta şehitlerinin kimliklerini açıklayan HPG, “Yoldaşlarımız işgalcilere büyük darbeler vurduktan sonra yıldızlaşarak mücadele tarihimizin en değerli sayfalarında yerlerini almışlardır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Besta’da 8 Nisan tarihinde şehit düşen gerillaların kimliklerini açıkladı.

HPG açıklamasında şunlar belirtildi:

“24 Mayıs 2021 tarihli açıklamamızda; Besta alanında 5-8 Nisan tarihlerinde Mewîjkê alanı, Givara ve Şehit Diyana tepelerinin işgalci Türk devleti tarafından yoğun bir şekilde bombalandığını, alanda geniş çaplı bir operasyonun başlatıldığını ve yoğun çatışmaların yaşandığını belirtmiştik. Bu operasyon sürecinde birçok işgalcinin cezalandırıldığını ve yaşanan çatışmalarda Dîlan, Hebûn, Hêvî, Ezda, Tolhildan ve Mizgin yoldaşlarımızın fedaice savaşarak şehadete ulaştıkları bilgisini halkımız ve kamuoyu ile paylaşmıştık.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dîlan Serdar
Adı Soyadı: Nahîde Eslîomerî
Doğum Yeri: Selmas
Anne – Baba Adı: Rahime – Bade
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

 

Kod Adı: Hebûn Zozan
Adı Soyadı: Yücel Yıldız
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Filiz – Zeynel Abidin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

 

Kod Adı: Hêvî Fırat
Adı Soyadı: Esra Atıcı
Doğum Yeri: Kocaeli
Anne – Baba Adı: Hanım – Hikmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

 

Kod Adı: Ezda Dilbirîn
Adı Soyadı: Xerîb Dalî
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Xec – Salih
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

 

Kod Adı: Tolhildan Zevkî
Adı Soyadı: Vedat Öklü
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Saadet – Hasan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

Tolhildan – Vedat Öklü

 

Kod Adı: Mizgîn Çekdar
Adı Soyadı: Yıldız Bahadır
Doğum Yeri: Adana
Anne – Baba Adı: Ayşe – Adıl
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Nisan 2021 / Besta

 

Botan coğrafyası, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın halkımızla ilk buluştuğu; direniş ve zafer çizgisinin netleştiği tarihi bir alandır. Kahraman gerillamız, ölümsüz komutanımız Agit yoldaşın Gabar’da efsaneleşen mücadelesini her zaman bir adım daha ileriye taşımayı esas almış ve büyük bedellere rağmen amacına ulaşmıştır. Gerillamız, halkımızın direnişçi ruhuyla birleşmiş ve işgalcilere asla geçit vermemiştir. Bugün de özgürlük gerillası, büyük emekler vererek halkımızın yok edilmek istenen özgürlük hayallerini gerçekleştirme mücadelesini devam ettirmektedir. Dîlan, Hebûn, Hevî, Ezda, Tolhildan ve Mizgîn yoldaşlarımız işgalcilere karşı yürütülen amansız mücadelede en ön saflarda yerlerini alarak savaşmış ve işgalcilere büyük darbeler vurduktan sonra yıldızlaşarak mücadele tarihimizin en değerli sayfalarında yerlerini almışlardır.

DÎLAN SERDAR

Dîlan yoldaşımız, Rojhilatê Kurdistan’ın direnişçi Selmas kentinde dünyaya gelmiş, yurtsever kimliği ve gerillaya katılımlarıyla tanınan değerli bir aile çevresinde büyümüştür. Özgürlük gerillasını tanıdıktan kısa süre sonra gerilla saflarına katılma kararı almıştır. Halkımıza karşı dört parça Kürdistan’da yürütülen acımasız asimilasyon, inkar ve imha saldırıları karşısında tek kurtuluş yolunun Kürdistan’ın kadim dağlarında gerilla mücadelesi olduğu gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, bu çerçevede soluksuz bir militan duruş ve mücadele azmi sergilemiştir. Kandil, Zap, Garê, Xakurkê ve Kerkük alanlarında gerillacılık yaparak büyük bir tecrübe sahibi olan Dîlan yoldaşımız, geliştirdiği tecrübeyi Bakurê Kurdistan’da pratiğe aktarmak ve zafer çizgisinin bayrağını dalgalandırmak için gerillanın kutsal mabedi olan Botan alanına geçmiştir. Kadın Özgürlük Çizgisi’nde derinleşen ve Özgür Kadın kimliğini gururla taşıyan yoldaşımız, örnek YJA Star komutan düzeyindeki katılımıyla Apocu militan çizgiyi yetkince temsil etmiştir. Güler yüzlü kişiliğini emekçi pratiğiyle birleştiren yoldaşımız, gittiği her alanda saygın bir duruş sergilemiş ve yoldaşları tarafından her zaman esas alınan bir komutan olmuştur.

HEBÛN ZOZAN

Hebûn yoldaşımız, Wan’ın Erdîş ilçesinde emekçi ve yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Geliyê Zîlan katliamının yaşandığı topraklarda büyüyen Hebûn yoldaşımız, işgalcilerin halkımıza reva gördüğü acımasız soykırım politikalarını hiçbir zaman unutmamış, düşmana karşı olan kinini hep diri tutmuştur. Özgür bir yaşamın ancak özgür ülke ve özgür halk gerçekliğiyle mümkün olabileceği hakikatini kavrayan yoldaşımız, kadın kimliğinin özgürleşmesi için sürekli yoğunlaşma içerisinde olmuştur. Kürdistan tarihinde direnişiyle her zaman ön plana çıkan direnişçi Kürt kadın kimliğini Önder Apo felsefesiyle birleştiren Hebûn yoldaşımız, yeni dönemin gerilla ruhuyla Bakurê Kurdistan’a yüzünü dönmüş ve Botan’da güçlü bir gerilla pratiği sergilemiştir. Son ana kadar işgalciler karşısında sergilediği kahramanca direnişiyle zafer çizgisini bir kez daha aydınlatan yoldaşımızın devrim ateşiyle çarpan kalbi, geride kalan yoldaşların mücadelesinde atmaya devam edecektir.

HÊVÎ FIRAT

Hêvî yoldaşımız, işgalci TC devletinin sistematik olarak yürüttüğü Kürdistan’ı Kürtsüzleştirme politikaları sonucu Kocaeli’ye güç etmek zorunda kalan yurtsever ve emekçi bir ailede büyümüştür. Metropollerde halkımıza karşı yürütülen asimilasyon politikalarına rağmen Serhatlı ailesinde Kurdistanî değerlere bağlı bir şekilde yetişen Hêvî yoldaşımız, işgalci TC devletinin politikalarına yakından tanıklık etmiştir. Soykırımcı sistemin saldırılarını erken yaşlarda çözümleyerek yönünü Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın onurla yürüttüğü mücadeleye çevirmiştir. Gerilla saflarına katılarak Kürdistan coğrafyasıyla bütünleşen yoldaşımız, heyecanlı ve samimi bir katılımın sahibi olmuştur. Medya Savunma Alanları’ndan Şengal’e, Şengal’den Botan’a birçok alanda büyük bir azim ve istekle mücadele etmiştir. Özgür Kadın çizgisinde derinleşen yoldaşımız, kararlı ve sonuç alıcı tarzıyla gittiği her alanda güçlü bir pratik sahibi olmuş, yoldaşları arasında büyük bir saygı ve sevgi uyandırmıştır.

EZDA DIRBIRÎN

Ezda yoldaşımız, işgale karşı mücadelesiyle halkların direniş tarihine geçen yurtsever Kobanê şehrinde dünya gelmiş ve büyümüştür. Yurtseverlik bilinci gelişkin ve Özgürlük Mücadelesi’ne katılımları olan bir ailede şekillenen yoldaşımız, çocukluk yıllarından itibaren gerillaya karşı yoğun bir sempati beslemiştir. 2012 yılında gerilla saflarına katılan yoldaşımız, katıldığı ilk andan itibaren güçlü bir katılımın sahibi olmuştur. Gerilla yaşamına olan merakı ve Kürdistan coğrafyasına karşı duyduğu sınırsız ilgi, yoldaşımızın Garê, Avaşîn, Zap ve Metîna gibi birçok farklı alanda gerillacılık yapmasının önünü açmıştır. Son olarak Botan alanına giderek güçlü bir gerillacılık pratiği sergileyen yoldaşımız, her zaman Zîlan duruşu ve savaş tarzını esas almış, askeri anlamda yetkinliğiyle işgalcilere karşı yürütülen mücadelede büyük rol oynamıştır. Mütevazi kişiliğiyle tüm yoldaşlarının yüreğinde büyük bir sevgi ve saygı kazanan yoldaşımız, emekçi yönüyle ön plana çıkmıştır. Demokratik Modernite’nin Zafer Gerillası çizgisini şahsında pratikleştiren yoldaşımız, militan kişiliğin sarsılmaz temsilini güçlü bir şekilde yansıtmıştır.

TOLHILDAN ZEVKÎ

Tolhildan yoldaşımız, Wan’da dünyaya gelmiş ve yurtsever bir ailede büyümüştür. Küçük yaşlardan itibaren işgalci TC devletinin baskılarına maruz kalan bir çevrede yetişen yoldaşımız, sömürgeciliğin gerçek yüzünü erken yaşlarda tanımıştır. İşgalcilerin boyun eğdirme çabalarına karşı gerilla saflarına katılarak mücadelesini Kürdistan’ın özgür dağlarında yürütmüştür. Demokratik Modernite Gerillası çizgisinde hızla uzmanlaşan yoldaşımız, erkenden komutanlaşarak öncülük düzeyinde rol oynamıştır. Bakurê Kurdistan’da yürüttüğü mücadeleyle işgalcilere ağır darbeler vuran yoldaşımız, güler yüzlü, samimi ve içten duruşuyla parti yaşamına tereddütsüz bir katılım sağlamıştır. Kendisini geliştirmek için sürekli yoğunlaşma içerisinde olmuştur. Öncü militan duruşuna sahip yoldaşımız, partinin önüne koyduğu bütün görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş ve halkımızın özgür gelecek hayallerini gerçekleştirmek için sınırsız bir emek ortaya koymuştur.

MIZGÎN ÇEKDAR

Mizgîn yoldaşımız, yurtsever çizgiyi en zor dönemlerde üst seviyede temsil eden yurtsever bir ailenin ferdi olarak Adana’da dünyaya gelmiştir. Erken yaşlarda partiyi tanıyan yoldaşımız, Botan’da gerilla saflarına katılmış, mücadele bayrağını dalgalandırmış ve işgalcilere karşı tarihi direnişin yazıldığı Botan alanımızda güçlü bir gerillacılık pratiği sergilemiştir. Şehadete ulaştığı güne kadar aynı alanda kalıp kesintisiz bir mücadele yürüten yoldaşımız, sarsılmaz bir iradeyle en zor koşullarda yoldaşları için örnek teşkil eden bir pratik sergilemiştir. Önderlik felsefesine yoğun ilgi duyan yoldaşımız, birçok konuda derin bir bilgi birikimi sağlamış ve öğrendiklerini yoldaşlarına da öğretmeyi esas almıştır. İsmi gibi her zaman yürüdüğü yolu aydınlatan Mizgîn yoldaşımız, kahraman halkımızın özgürlük tarihinde her daim anılacak ve örnek alınacaktır.

Şehadete ulaşan Dîlan, Hebûn, Hevî, Ezda, Tolhildan ve Mizgîn yoldaşlarımızın başta değerli yurtsever aileleri olmak üzere tüm yurtsever halkımıza baş sağlığı diliyor ve kahraman yoldaşlarımızın mücadelelerini yükselterek zaferle taçlandıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”