Irak ve Güney Kürdistan’dan Türk devletine tepki yağıyor

Türk devletinin 17 Nisan’da başlattığı yeni işgal saldırılarına karşı Bağdat ve Güney Kürdistan’dan tepki yağdı.

EL-HAKİM: SALDIRI KABUL EDİLEMEZ

Irak ve Şii dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Şii lider Ammar El-Hakim, Türk devletinin saldırılarını kınayarak, “kabul edilemez” dedi.

El-Hakim, Twitter hesabında şu açıklamayı paylaştı:

“Irak Kürdistanı’na yönelik hava bombardımanı ve Türk ordusunun saldırısı kabul edilemez. Irak hükümetine sınırları tutması ve herhangi bir tarafın Irak topraklarını saldırılar için kullanmasını engellemesi çağrısında bulunduğumuz bir zamanda, bu ülkelerin Irak’ın egemenliğine saygı göstermeleri gerekiyor.”

İBADİ’DEN ‘ŞÜPHELİ SESSİZLİK’ TEPKİSİ

Irak eski Başbakanı Haydar El İbadi, Twitter hesabında yaptığı açıklamada işgal saldırılarını kınadı.

İbadi şu paylaşımda bulundu:

“Türkiye’nin Irak egemenliğini ihlal etmeye devam etmesi ciddi bir meseledir ve karşılıklı ilişkileri bilinmeyen boyutlara taşımaktadır.

Devletin ve siyasi güçlerin ülkeyi ve egemenliğini koruma sorumluluğu hakkında soru işaretleri yaratan bu suistimallere yönelik şüpheli sessizlik bizi şaşırttı.

Türkiye’ye Irak’a yönelik politikalarını yeniden gözden geçirmesini tavsiye ediyoruz.”

MIHEMED: AMAÇLARI MUSUL’A ULAŞMAK

Kürdistan Bölgesi Eski Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, RojNews’e verdiği mülakatta, “Türk devletinin saldırıları yeni değil, amaç bir kez daha eskiden Osmanlı idaresi altında olan Musul vilayetine ulaşıp, kontrol altına almak. Bölgeyi Türkiye’ye bırakmak istiyorlar. Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından yüz yıl sonra bu antlaşmayı feshedebileceklerini düşünüyorlar. Bunun için hedefleri uzun vadelidir. Mevcut durumda Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başarılı olursa, kendi işgalinin meşruiyetini de buraya bağlayabileceğini düşünüyor” dedi.

Türkiye’nin KDP ve özellikle Mesud Barzani ailesi ile işbirliğinin de yeni olmadığını belirten Mihemed, “Sadece Güney Kürdistan’a yönelik değil, Rojava’ya yönelik saldırılarda da bu iş birliğini görüyoruz. Hatırlarsanız, Türkiye’nin Kobanê ve Efrin kantonlarının birleşmesini engellemek için Cerablus’a saldırmasından önceki gece de Mesud Barzani İstanbul’daydı. Türk ordusu, Mit ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasında koordinasyon var” diye ifade etti.

Mihemed, “Bu saldırılar kınanmalıdır. Yine bu saldırılara yanıt verebilmek için Irak’ın uluslararası alandaki yardımlarına ihtiyaç var. Bu, gelecek için tehlikeli bir aşamadır. Bir an önce önünün alınması gerekiyor. Türkiye bu saldırılarda başarılı olursa işgalini daha da genişletecektir” uyarısında bulundu.

KOMELE: HEWLÊR İŞGALE YOL AÇTI

Komaleya Dadgeri Fraksiyonu Başkanı Ebdulstar Mecid, saldırılara ilişkin düzenlediği basın toplantısında Kürdistan Bölgesi hükümetinin Türk devletinin işgaline yol açtığını tepkisinde bulundu.

Ebdulstar Mecid, “Şayet Kürdistan Bölgesi hükümeti yol açmazsa Türk devleti sınırı bir saniye bile geçemez. İktidar, yol açmazsa onlar yurttaşları tutuklayamaz, bombardıman yapamaz ve halkı şehit düşüremez” dedi.