Irak ve Güney Kürdistan heyeti Metina’da incelemede bulundu

Türk devletinin işgal saldırıları ve 5 Haziran günü yaşananları incelemek üzere Metina’ya giden parlamenterler heyeti bölgenin ciddi zarar gördüğünü belirterek, operasyonun durdurulması çağrısı yaptı.

Türk ordusunun Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırıları ve 5 Haziran günü KDP, peşmergelerini taşıyan zırhlı aracın vurulmasının ardından HPG’yi sorumlu tutmuştu. HPG ise yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak, olayın bağımsız bir heyet tarafından araştırılmasını istedi.

HPG’nin açıklamasının ardından Irak merkezi hükümeti ve Güney Kürdistan hükümetinden parlamenterlerin yer aldığı bir heyet, Metîna’daki köyleri ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Heyette, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ve 7 parlamenter ile Güney Kürdistan Parlamentosu Peşmerge, İçişleri, Güvenlik, Tarım, Çevre ve Sağlık komisyonları 12 parlamenter yer aldı.

Heyet, bölgede yaptığı incelemeler ve görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu. Heyet adına açıklama yapan Güney Kürdistan Parlamenteri ve Peşmerge İşleri Komisyonu Başkanı Reving Hirorî, Duhok Valisi ile Zaho ilçesi ile Derkar ve Batîfa bölgelerinde kanaat önderleri, muhtarlar ve halkla görüşme gerçekleştirdiklerini, ardından Amediye’de Keste, Hitor ve Çelka köylerini ziyaret ettiklerini, burada halkla görüştüklerini, daha sonra Kanîmasî Kasabası Müdürü Serbest Sabri ve muhtarlarla bir araya geldiklerini aktardı.

Türk ordusunun işgal saldırıları sonucu bölgede birçok köyün boşaltıldığını belirten Hirorî, “İnsanlar evlerini bırakarak kaçmak zorunda kalmış, bağ, bahçeleri ve meyve ağaçları yanmış, zarar görmüş. Gerçekten de savaş ve çatışmalar nedeniyle Kürdistan coğrafyası büyük bir zarar görmüş. Bu bölgedeki Kürt insanlarının psikolojisi yaşananlardan ötürü olumsuz etkilenmiştir” dedi.

“Savaş sadece yıkım getirdi” diyen Hirorî, çözüm için diyaloga işaret etti.

Türk ordusunun Güney Kürdistan’da askeri üs inşa etmesine ilişkin Hirorî, “Irak ve Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin dışında bir askeri gücün bu bölgedeki varlığını doğru bulmuyoruz. Bu heyette yer alan her bir arkadaşım gibi ben de bölge halkının huzuru için barış istiyoruz. İnsanlarımız kendi köyünde, kendi evinde huzur içinde yaşamak istiyor. İnanıyorum ki Kürdistan’daki tüm taraflar da bu görüşü savunuyor. Herkes savaşı suç olarak görüyor ve protesto ediyor” şeklinde konuştu.

Hirorî, heyetin bölgedeki inceleme ve görüşmelerine dair hazırlayacakları raporu, Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak merkezi hükümetine sunacağını söyledi.