Katledilen Deniz Poyraz birçok kentte anıldı

AKP/MHP iktidarı tarafından katledilen Deniz Poyraz, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 17 Haziran 2021’de partinin İzmir il binasına devlet destekli faşist Onur Gencer tarafından yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz için birçok kentte anma etkinliği düzenlendi.
 
ANKARA
 
HDP Ankara İl Örgütü’nün parti binasında düzenlediği anmaya, HDP’lilerin yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri ve halk katıldı.

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, “Bugün günlerden Deniz Poyraz. Bu katliamlar ülkesinde bir katliamın daha yıl dönümündeyiz. Ama bizler, bu salonları, sokakları dolduranlar inanıyoruz ki bu ülkeye barışı Denizler getirecek, onların mirasçısı getirecek” dedi.
 
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Nuray Özdoğan ise Deniz Poyraz’ın katilinin yargılandığı davanın hukuki sürecini anlattı, “Katliamı örgütleyenlerin çok sıkı bir şekilde korunduğunu görüyoruz" diye belirtti.
 
Özdoğan, "Türkiye’de ırkçı, faşist saldırılar bir anda gerçekleşmedi. Hiçbir katliam, devletin örgütlemesi ve yönlendirmesi olmadan olmaz. Yargılama ne şu anda hakimlere bırakılacak ne de o salonlara bırakılacak” ifadelerini kullandı.
 
Anmada kurulan serbest kürsüde birçok kişi söz aldı.
 
MARDİN
 
HDP Mardin İl Örgütü binası önünde yapılan anmaya çok sayıda kadın ve partili katıldı. “Me bi berxwedan û tekoşîna xwe hesap pirsî. Hûn nikarin me bêdeng bikin” (Biz direnişimizle hesap sorduk. Sesimizi kısamazsınız) yazılı pankartın açıldığı ve Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının taşındığı açıklamada, TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak konuştu.
 
Deniz Poyraz’ın katledilmesinin planlı ve sistematik katliam girişimi olduğunu belirten Amak, “Kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biri oldu” dedi, "Deniz Poyraz’ın hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar Deniz’in katillerinden mutlaka hesap soracağız” diye ekledi.
 
MERSİN
 
HDP Mersin Kadın Meclisi, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” pankartının açıldığı eyleme HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Mimoza Kadın Derneği yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.  HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Poyraz’ın katilinin sadece Onur Gencer olmadığını belirterek, “Bu çürümüş mafya iktidarı ne zaman krize girse bu ülkenin demokrasi güçlerine saldırılar meydana gelmektedir. Bu kadın düşmanı, halk düşmanı iktidar ve ortakları kendi kokuşmuş iç krizlerini artık yönetemez hale gelmişlerdir” diye konuştu.
 
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise Deniz Poyraz katilinin Süleyman Soylu’nun arkadaşı olduğunu kaydetti.

ADANA
 
HDP Adana İl Örgütü, parti binasında yaptığı açıklama ile Deniz Poyraz'ı andı. Anmaya, HDP'lilerin yanı sıra Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış Anneleri Adana Meclisi,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Bivenş Kültür Merkezi, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER),  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, katliamlarla esasında HDP'nin muhalefet sahasını daraltmaya, siyaset yapma özgürlüğünün önüne geçmeye çalışıldığını ifade etti. HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Şükran Efetürk ise baskı ve saldırılara karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi.
 
İZMİR
 
Deniz Poyraz mezarı başında anıldıktan sonra Konak’ta bulunan bir düğün salonunda Poyraz’ın ailesi tarafından mevlit verildi. Mevlidin verildiği salonda, “Deniz’e sözümüz barış olacak. Faşist ablukayı dağıtacağız” pankartı asıldı. Burada, Yakınları Kaybolan Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAY-DER) Eşbaşkanları Sultan Yağmekan ve Halit Batan, söz alarak Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı diledi.
 Yoğun katılımın olduğu ekinlik, mevlit verildikten sonra son buldu.  
 
URFA  
 
HDP Urfa İl Örgütü’nün düzenlediği anma için HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, ÖHD yöneticileri ve çok sayıda kişi parti binası önünde toplandı. Grup, buradan açıklamanın yapılacağı Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankart ile yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında “Şehîd namirin” sloganları atan halk, Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını taşıdı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, "Özgürlük biz kadınların vereceği mücadele ile bu topraklarda yeşerecek” dedi.
 
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise halkın katilleri iyi tanıdığını dile getirerek, “Uzun bir süredir partimiz iktidar tarafından hedef gösteriliyor. Bu hedef göstermelerin sonucunda Deniz arkadaşımız katledildi. Sistem katilleri koruyor. Deniz’e söz veriyoruz özgürlük ve demokrasi gelene kadar mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
 
MALATYA
 
HDP Malatya İl Örgütü, parti binasında anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya, HDP’li yöneticiler ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Anmanın yapıldığı salona “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartı ile Deniz Poyraz’ın fotoğrafları asıldı. Anmaya katılanlar, masanın üstüne yerleştirilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının önüne karanfiller bıraktı. Anmada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, “Katliamın üzerinden bir yıl geçti ancak adalet yerini bulmadı. Adalet yerini bulana kadar, katiller hesap verinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Anma, okunan şiir ve atılan sloganlarla son buldu.