Kayıp yakınları 2 kentte adalet arayışını sürdürdü

Kayıp yakınları ve İHD üyeleri, Amed ve Batman'da Bahri Kağanaslan ve Ankara'da katledilenler için buluştu.

Amed'de İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 661. haftasında Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde toplandı.
Eylemde bu hafta 29 Ekim 1993 tarihinde Amed merkeze bağlı Baroğlu köyündeki evinden alıkonulduktan sonra bir daha izine rastlanmayan Bahri Kağanaslan'ın kaybedilme hikâyesi anlatıldı.
İHD Amed Şube Yönetim Kurulu üyesi Neriman Dinçkan Yılmaz tarafından yapılan açıklama sırasında provokasyon girişimi yaşandı. Parkın çevresi polis ablukasına alınırken, iktidarın yönlendirmesiyle HDP önünde oturanlardan 3 kişi, kayıp yakınlarına hakaret etmeye başladı. Polislerin hiçbir müdahalede bulunmadığı bu kişiler açıklama boyunca sloganlar atıp, hakaretlerde bulunarak aileleri tahrik etmeye çalıştı.
Kayıp yakınlarından biri, o anlarda provokatör gruba Kürtçe "İro devrane we ye (Bugün sizin döneminiz)" sözleriyle karşılık verdi.
Provokasyona rağmen açıklamasına devam eden Dinçkan, kaybedilme öyküsünü paylaştığı Bahri Kağanaslan’ın kaybedilmeden önce köylerine askerler tarafından birkaç kez düzenlenen baskınlarda diğer köylülerle birlikte korucu olmaları için tehdit edildiğini belirtti.
Bu tehditlerin bizzat Yüzbaşı Mithat Gül tarafından yapıldığını açıklayan Dinçkan, baskı ve tehditlere rağmen koruculuğu kabul etmeyen Kağanaslan'ın 29 Ekim'de alıkonulmasından bir gece önce evinin kapısının çalındığını fakat ailenin kapıyı açmadığını belirtti. Sonraki gece saat 01.30-02.00 civarında köye iki taksi ile gelen kot pantolonlu, deri mont giyimli, ellerinde uzun namlulu silah bulunan iki kadın ve bir erkeğin Kağanaslan'ı kaçırdığını anlattı.
Merkez Jandarma Komutanlığından 'Cemal' adlı bir itirafçının kaybedilen Bahri Kağanaslan için 'suçu çok ağır affedilmesi mümkün değil' dediğini aktaran Dinçkan,  "Ailesi olaydan 20 gün sonra Kuşlukbağı köyü korucularından Nafiz Çelik adlı kişinin Bahrı Kağanaslan'ı Jandarmada gördüğünü, para karşılığında yardımcı olabileceğini, Yüzbaşı Mithat Gül'ün de dahil olduğu 4 kişilik bir ekip olduklarını söyler. Daha sonra Yüzbaşı Mithat Gül, Bahri Kağanaslan'ın kardeşi Naif Kağanaslan'a 'sen korucu olmadıkça ve köyü koruculaştırmadıkça Bahri'yi göremeyeceksin' diye tehditlerde bulunur. Ailesinin tüm girişimlerine rağmen Bahri Kağanaslan bir daha bulunamaz" dedi.

 
BATMAN

Batman'da da kayıp yakınları, eylemlerinin 498'inci haftasında katledilen ve kaybedilen yakınları için İHD şube binasında buluştu. Kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde 2015 yılında Ankara Tren Garı'nda katledilen 9 yaşındaki Veysel Atılgan ve diğer 103 canın hesabı soruldu. İHD Yöneticisi Yunus Bağış tarafından yapılan açıklamada, Veysel Atılgan'ın 10 Ekim günü sabah erkenden uyandığını kahvaltısını yaptıktan sonra babasının elinden tutarak barış için yola çıktığını dile getirdi.
Bağış, "Giderken ablalarına gülümsedi, barış işareti yaptı ve poz verdi. Zelal ve Fatoş'un, biricik kardeşleri Veysel'i son görüşleriydi bu. Hain bomba onu babasının elinde yakaladı. 10 gün önce doğum gününde gelen sarı-lacivert saatini ve yeni kırmızı montunu hiç giyemeden kanat açtı sonsuzluğa küçük Veysel. Ankara Garı'nın önüne 'barış güvercini' olarak gitti ama katliamın en küçük kurbanı olarak, yüreklere kazındı adı" dedi.