KCK: Bedel’e saldıranlar mutlaka hesap verecek

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şengal'de Merwan Bedel’e yönelik saldırıyı düzenleyenlerin hesap vereceğini belirterek, “Bu saldırıyı Türk devleti yapmıştır; ancak istihbaratını verenler Parastın’ın Şengal’de örgütlediği kişilerdir" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Soykırımcı sömürgeci Türk devleti bir katliam daha yaptı. Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’e silahlı insansız hava aracıyla saldırdı. Merwan Bedel katledilirken çocukları kıl payı kurtulmuştur. Bu katliamı yapanlar mutlaka insanlık karşısında hesap verecek; Êzidî halkımız Merwan Bedel’in özlemi olan Özgür Êzidxan mutlaka gerçekleştirilecektir” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Merwan Bedel Êzidî halkı önderlerindendi. DAİŞ soykırım saldırısı yaptığında gerillayla omuz omuza savaşan; Êzidîlerin Şengal dağlarında örgütlenmesini sağlayan Êzidî halk önderiydi. Bu büyük direnişçiyi minnet ve saygıyla anıyor, tüm Êzidî halkına başsağlığı diliyoruz. Özgürlük Hareketi olarak her zaman Êzidî halkının yanında olacağımızı bir daha vurguluyoruz.

Bu saldırıyı Türk devleti yapmıştır; ancak istihbaratını verenler Parastın’ın Şengal’de örgütlediği kişilerdir. MİT’e, dolayısıyla Türk devletine bilgi bu kişiler tarafından verilmektedir. Zaten KDP yöneticileri açıklamalarıyla, KDP’ye bağlı televizyonlar haber ve programlarıyla Şengal’de özerklik için mücadele eden Êzidîleri hedef göstererek bu saldırıları normalleştiriyor ve meşrulaştırıyor. Sadece Êzidîler değil, tüm Kürtler bu gerçekliği görmektedir. KDP hakim olmadığı alanları Türk devleti gibi güçlere hedef göstermeyi bırakmalıdır.

Şengal’de katledilen Êzidî önderleri DAİŞ’e karşı direnmişlerdir; DAİŞ’in Şengal’den atılmasında başrolü oynamışlardır. Bu açıdan Merwan Bedel, Sait Hesen, Zerdeşt Şengalî Êzidî halkımızın komutanlarıdır. Derweşê Avdê’nin arkadaşlarıdır. Onlar DAİŞ’e karşı direnişin şehitleridirler. Türk devleti bu direnişçilerden intikam almaktadır. KDP de politika, tutum ve söylemleriyle bu saldırıları meşrulaştırarak bu intikam saldırılarının ortağı olmaktadır.

21. yüzyılın ilk büyük soykırımlarından biri Şengal’de Êzidîlere karşı yapıldı. Hala binlerce Êzidî kadın ve genç kız DAİŞ’in elinde. Şengal’in bu duruma düşmesinden Irak ve KDP yanında Ortadoğu’da askeri ve siyasi güç olan tüm devletler de sorumludur. DAİŞ’le müttefik olan Türk devleti de bu soykırımın suç ortağıdır. İleride Türk devletinin DAİŞ’le yaptığı ortaklık bir bir açığa çıkacaktır. Zaten birçok devletin elinde bu yönlü bilgiler birikmiş bulunmaktadır. Êzidî soykırımı yapan DAİŞ uluslararası bir mahkemede yargılanabilirse bu gerçeklikler bir bir göz önüne dökülecektir.

Türk devleti yaptığı saldırılarla DAİŞ’in yaptığı soykırım saldırılarını tamamlamak istemektedir. Herhalde KDP, Şengal ezilirse DAİŞ’e karşı direnmeyip Êzidîleri soykırımla karşı karşıya bırakmasının üstünün örtüleceğini düşünmektedir. KDP’nin Türk devlet saldırılarını meşrulaştırmasını başka türlü izah etmek mümkün değildir. Bize göre KDP tarihinin en büyük hatasını Êzidîlere karşı yapmaktadır. Halbuki, Êzidîler özerkliğini kazansa ve KDP bunu kabul etse 2014 3 Ağustos’unda içine düştüğü durumu telafi etmiş olur.

Şengal’deki katliamlarda istihbarat veren Êzidîler, Êzidî tarihi içinde hep ihanetleri ve kötülükleriyle anılacaklardır. Eskiden bu tür kişilere bir tabak çorbaya halkını satanlar olarak bakılırdı; Kürdistan’da da tırşıkçi denilirdi. Şimdinin tırşıkçileri de birkaç tüketim maddesine erişmek için bunu yapmaktadırlar. Êzidîler bu kişileri de mutlaka toplumdan dışlayıp toplum içinde yaşayamaz hale getirmelidir. Bunlar Êzidîlerin kutsal topraklarında kalmayı hak etmeyen düşkünlerdir.

Êzidîler Mam Zekileri, Mam Beşirleri, Sait Hesenleri, Zerdeşt Şengalileri ve Merwan Bedelleri unutmamalıdır. Onlara bağlılığın gereği davalarına ve özlemlerine sahip çıkmalıdır. Bir Mervan şehit düştüyse yerine onlarca, yüzlerce Merwanla doldurmak gerekir. Özgürlük kolay kazanılmıyor. Bir daha ferman yaşamamak için de özgür ve özerk Êzidxan’a ihtiyaç vardır. Özgür ve özerk Êzidixan gerçekleştiğinde fermanlar son bulacak; Êzidîler tarihin en eski inançlarından biri olarak tüm Ortadoğu’nun kültürüne, kimliğine çok güzel değerler katacaktır.

DAİŞ’in katlettiği, kaçırdıkları ve şehit ettiklerinin anısına verilecek tek doğru karşılık Êzidîlerin özgür ve özerk olmasıdır. Bu artık tüm Êzidîlerin özlemidir. Hangi Êzidî buna karşı çıkabilir. Eğer özgür ve özerk Êzidixan’a sahip çıkılmıyorsa bunun nedeni ya baskı olabilir; ya da basit çıkarlar nedeniyle özgür ve özerk Êzidixan savunulmuyordur.

Kürt Özgürlük Hareketi olarak tüm Êzidîleri Merwan Bedel ve tüm Êzidxan şehitlerinin özlemleri olan özgür ve özerk Êzidxan’ı gerçekleştirme mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz. Êzidîler özgür ve özerk Êzidxan’ı sahiplendiğinde hiçbir güç özgür ve özerk Êzidxan’ın gerçekleşmesini engelleyemeyecektir.”