KDP bilerek savaşa koşuyor

Türk devleti ile iş birliğini sürdüren KDP, saldırıları meşrulaştırma ve operasyonel katkılar sunmanın ötesine geçmeye çalışıyor. Son sevkiyat ve alan tutmanın, Temmuz’dan itibaren kademeli olarak geliştirildiği anlaşılıyor.

AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devletinin Aralık 2017’de başlattığı Güney Kürdistan’ı işgal saldırısı, Heftanin’de devam edip Metina için hazırlıkları sürerken KDP’nin de koordineli olarak hazırlık yaptığı anlaşılıyor. Heftanin saldırısıyla birlikte yeni alanlara tutmaya, güçlerini sayısını artırmaya başlayan KDP’nin son dönemdeki askeri hazırlıklara paralel olarak yürüttüğü siyasi operasyon ve kirli propagandanın da olası saldırıya zemin oluşturma amaçlı olduğu ortaya çıkıyor.

ANF’nin, alandaki kaynaklarından aldığı bilgilere göre; Türk ordusunun Heftanin bölgesine işgal saldırılarıyla birlikte Irak Sınır Muhafız Güçleri ve KDP güçleri de Heftanin’in güneyinde bulunan Kêre silsilesinde yer tutmaya başladı. Bu güçlerin yerleştiği noktalar her ne kadar Türk ordusunun saldırılarını önleme iddiasına dayandırılsa da gerilla alanını daraltma ve hareketini sınırlama amacı taşıyor. Türk ordusunun köyleri yakması sırasında söz konusu bu güçlerin müdahale etmeyip, kendilerini geri çekerek izlemekle yetindiği görüldü.

TEMMUZ’DA BAŞLADILAR

Heftanin’in ardından Metina alanına yönelik işgal saldırılarının olacağı bilgisinin olduğu süreçte, güney hattına düşen Banka (Serê Metina alanı oluyor), Erizê ve Bamernê nahiyesine bağlı Şirtê köylerine KDP’ye bağlı Zerevani güçleri getirildi. Temmuz 2020’de Banka ve Erizê köylerine getirilen güçlerin Zerevani’nin başındaki Eziz Weysi’ye bağlı olduğu ve bu güçlerin Dihok’un Bani köyü alanında dağ koşullarına göre 6 aylık eğitim sürecinden geçirildiği anlaşıldı.

AĞUSTOS’TA YENİ KONUŞLANMA

KDP’ye bağlı Liwaya 4 güçleri de Ağustos 2020’de Metina bölgesindeki Tepe Ortê (Gavnerkê – Kanîmasî alanı oluyor) alanında bir nokta, Sefarya köyü alanında Girê Barê’de bir nokta ve Cidîdkê köyünde bir nokta olmak üzere üç ayrı yere daha yerleşmişti. Bu tutulan yerler, Metina alanının orta bölgesinde olup anayol hattındaki güzergahtır ve bu alanda gerillanın olduğu alanların ikiye ayrılmasının amaçlandığı, açıktır. Şimdi de bu müşterek gücün çekilerek yerine sadece KDP’ye bağlı güçlerin yerleştirilmesi kararı alındı.

TOPLANTI, KARAR VE UYGULAMA

Ayrıca son süreçte yine Heftanin ve Metina alanlarına KDP’ye bağlı güçlerin getirilme hazırlığı olup söz konusu güçlerin birkaç sorumlusunun da içinde yer aldığı bir heyet, buralarda toplantı ve arazi keşfi yaptı. KDP Dihok güçlerinin sorumlusu Şêx Elo, Serbest Lezgîn, KDP’nin genel askeri istihbarat sorumlusu Brûsk ve Zerevani güçlerinin başındaki Eziz Weysi’den oluşan heyet, 15 Ekim’de Behdinan’da toplantılar yaparak Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı bazı kararlar aldı. Bu heyetin, Batûfa nahiyesindeki çalışmalarının ardından pêşmerge güçlerine “gerillanın pêşmergeye saldıracağı ve bu yüzden hazır pozisyonunda olmalarıe” talimatı verildi. Heyetin, Akrê ilçesine bağlı alanlarda yaptığı ziyaret ve çalışmaların ardından Mesrûr Barzani’ye bağlı Leşkerê Gulan ve Roj elemanları, gerillanın bulunduğu alanlara gönderildi.

4 YENİ NOKTA DAHA

KDP’nin Dihok güçlerinin sorumlusu Şêx Elo’nun 25 – 27 Ekim tarihlerinde Zaxo ilçesi ve Batufa nahiyesine geldiği, Heftanin’de KDP’ye bağlı güçler tarafından tutulacak 4 yeni nokta için yer belirlediği görüldü. Heftanin’deki Boselê alanında 2 ve Derkara Ecem alanında 2 nokta olmak üzere Kêre silsilesinde 4 noktanın yapılacağı söylendi. Önümüzdeki süreçte Heftanin ve Metina alanlarında bu güçlerin arttırılacağı belirtildi

İŞ BİRLİĞİNİ ÖRTBAS ETME

KDP, son günlerde KDP 10 Kürt’ü gözaltına aldı. Bu kişilerin eylem hazırlığında olduğunu iddia ederek, bu hazırlığını ve olası provokasyonunu meşrulaştırmak istiyor. Böylece Türk devleti ile iş birliğinin üstünü örtmeye ve kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor.